Временно повереният в делата на Полша в Украйна Пьотр Лукасевич заяви, че украинците ще получат многоцелеви изтребители МиГ-29 само след като западните партньори предоставят на Варшава нови самолети.

В интервю за Укринформ дипломатът припомни, че по време на пълномащабната война Полша е прехвърлила резервни части и дори самолети МиГ-29 на украинските ВВС, а също така те подготвят нови пакети за помощ. Общо страната има на въоръжение около 10-15 МиГ-а, които все още са част от противовъздушната им отбрана.

Според дипломата Полша превъоръжава военновъздушните си сили и затова купува изтребители F-16 и F-35 от партньори. Този процес все още не е завършен, така че поляците "не могат да си позволят да загубят дори тези десет МиГ-29, защото ще се почувстват незащитени“:

 "Нашите съюзници трябва да изпратят няколко ескадрили от други самолети в Полша, за да ни дадат време да изградим собствените си способности, така че да можем да прехвърлим МиГ-овете, от които украинските пилоти толкова отчаяно се нуждаят“.