Полша и балтийските страни ще затворят границата с Беларус на всички гранични пунктове в случай на "критични инциденти“. Това обяви първият дипломат на Варшава Мариуш Камински на пресконференция след среща с колегите си от Латвия, Литва и Естония. Той не даде примери за подобни инциденти, но подчерта, че и четирите страни настояват за изгонването на наемниците от ЧВК "Вагнер“ от територията на Беларус, съобщава "Коммерсант".

"Ако се развие критична ситуация, инцидент, независимо дали е на полската, литовската или латвийската граница с Беларус, веднага ще предприемем действия. Всички гранични пунктове, които все още са отворени, ще бъдат затворени“, предупреди Камински, като допълни, че съответното намерение е заложено в съвместно изявление на представителите на четирите страни.

Сред основните заплахи от страна на Беларус Камински посочи нелегалната миграция и присъствието на ЧВК "Вагнер“. В изявлението, по думите, той и външните министри на балтийските държави изискват "незабавно напускане на територията на Беларус на групата "Вагнер“, както и незабавно напускане на граничната зона на нелегални мигранти, които са изпратени там от беларуските служби“.