Полша, Литва, Латвия и Естония призоваха Европейския съюз в сряда да изгради отбранителна линия по границата на блока с Русия и Беларус, за да защити ЕС от военни заплахи и други вредни действия от Москва, предава Reuters.

В писмо до ръководителя на ЕС, което ще бъде обсъдено на среща на върха в Брюксел в четвъртък, лидерите на четирите държави, които споделят граници с Русия и Беларус, заявиха, че проектът има за цел да защити 27-членния блок с население от 450 души милиона, също ще изисква финансова подкрепа от всички членове.

"Създаването на система за отбранителна инфраструктура по външната граница на ЕС с Русия и Беларус ще отговори на спешната и неотложна необходимост ЕС да бъде защитен от военни и хибридни заплахи“, гласи документът.

Хибридните заплахи се отнасят до комбинация от военни и невоенни, както и скрити и явни средства, включително дезинформация, кибератаки, икономически натиск и контрабанда на мигранти през границите.

Както се посочва в писмото, мащабът и цената на тези съвместни усилия изискват целенасочени действия на ЕС за тяхната политическа и финансова подкрепа.

Някои дипломати от ЕС оцениха разходите за изграждането на такава отбранителна линия по 700-километровата граница на ЕС с Русия и Беларус на около 2,5 милиарда евро (2,67 милиарда долара).

Европейските инвестиции и финансиране в отбраната ще бъдат основна тема за разговори за лидерите на ЕС на срещата на върха.

Призивът за съвместно финансиране на сухопътна отбранителна линия на източната граница на Европейския съюз идва след предишна инициатива на Гърция и Полша за създаване на система за противовъздушна отбрана на ЕС по модела на Железния купол на Израел, която ще координира сегашните различни системи за противовъздушна отбрана на членките на ЕС.

В писмото се посочва, че планирането и изграждането на отбранителна линия на източната граница на ЕС трябва да се извършва в координация с НАТО и неговите военни изисквания.