Полша "подкрепя Украйна дотоколкова, доколкото това съответства на националните интереси на Полша“. Отношенията между Киев и Варшава в момента не са в най-доброто си състояние. Украйна не трябва да "напада своите съюзници“. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски, цитиран от РБК-Украйна.

Както отбеляза Яблонски, в полското външно министерство е поканен заместник-посланикът на Украйна, с когото ще има "много честен разговор“.

"Ще предадем нашите оценки за състоянието на нашите отношения днес, които, за съжаление, поради последните изявления на някои представители на украинските власти, не са най-добрите. Никой не крие това. Имам впечатлението, че това се дължи на факта, че там, за съжаление, се появиха някакви емоции“, заяви заместник-външният министър на Полша.

Според него Варшава разбира, че Украйна е била нападната, но не бива да "напада" своите съюзници. Той добави още, че има редица въпроси, по които страните не са се разбрали.

"Ние се ръководим от политиката на полските национални интереси. Подкрепяме Украйна дотолкова, доколкото това съответства на националните интереси на Полша", обясни Яблонски.

Ръководителят на Бюрото за международна политика на президента на Полша Марчин Пржидач преди това заяви, че Украйна трябва да започне да оценява ролята, която Варшава играе за Киев.

Украинското външно министерство от своя страна покани посланика на Полша Бартош Чихоцки. Последният беше информиран, че твърденията за неблагодарността на Украйна са неприемливи и не отговарят на действителността. След известно време стана известно за поканата на посланика на Украйна в Полша Василий Зварич от Варшава.

Както отбеляза премиерът на Полша Матеуш Моравецки, привикването на полския посланик в МВнР на Украйна не е трябвало да се случва, тъй като Варшава предоставя на Украйна значителна помощ.