Украйна извлича "огромни политически печалби“ от военната си офанзива в Западна Русия, но нахлуването не променя "анти-ескалационната позиция“ на Запада, заяви полският вътрешен министър Томаш Симоняк, цитиран от Reuters.

Украйна твърди, че е превзела повече от 80 селища над 1150 квадратни километра в Курска област от 6 август насам в най-голямата инвазия в Русия след Втората световна война.

 "Тази офанзива не променя анти-ескалционния подход на Запада“, заяви Симоняк, попитан в интервю дали военните печалби на Киев могат да променят позицията на съюзниците относно използването на оръжия, които те доставят за войната с Русия.

Западните правителства, предоставящи военна помощ на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., досега отказват да позволят на Украйна да използва оръжия с голям обсег поради предполагаемия риск от ескалация на конфликта.

 "Мисля, че за западните страни това е събитие от гледна точка на промяна на имиджа на Украйна – политическите печалби на Киев са огромни след по-малко от две седмици“, казва Симоняк.

Засега САЩ смятат нахлуването на Украйна в Курска област за защитна стъпка, подходяща за Киев да използва американско оборудване, заявиха официални лица във Вашингтон тази седмица, но те изразиха опасения за потенциални усложнения, тъй като украинските войски навлизат по-навътре в руска територия.

Варшава е един от най-верните съюзници на Украйна и полският премиер Доналд Туск изрази подобен тон на Вашингтон по-рано тази седмица, заявявайки, че Украйна има пълното право да изпълни своя военен отговор по начин, който ефективно да парализира Русия.

Русия определи нахлуването на Украйна като голяма провокация и обеща да отвърне с "достоен отговор“.

Съединените щати и западните сили заявиха, че Украйна не е уведомила предварително и че Вашингтон не е замесен.