Полският министър на правосъдието и главен прокурор Збигнев Зиобро е заявил, че последните размирици във Франция са доказателство, че Полша е права в нежеланието си да приеме повече мигранти от страни извън Европа, пише "Европейская правда", като се позовава на публикация на полския министър в Twitter.

"Трета нощ на безредици във Франция, опожарени магазини и коли, ранени полицаи, изплашени хора. Това е история за фалита на миграционната политика и културното "обогатяване", за прогресивния упадък и анархията. А зад Франция, Белгия, Швеция и следващите...

Ако Западът не може да се опомни, нека ние, поляците, да си направим правилните изводи. Да на референдума! Не на релокацията на бежанци!!!".

Медията припомня, че страните от ЕС постигнаха споразумение по въпроса за разселването на пристигащите в Европа мигранти в различни страни от съюза. Въпреки факта, че Полша и Унгария са против.

След това Полша обяви намерението си да блокира европейския план. 

Лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Ярослав Качински се застъпи за провеждането на референдум за разпределението на мигрантите.