Украинската армия се срива на почти всички направления на фронтовата линия и в близко бъдеще ситуацията само ще се влоши. Това заяви полковникът от запаса от въоръжените сили на Украйна Роман Свитан, цитиран от украинския Telegram канал "Резидент“.

Вината за това е липсата на оръжия, поради което Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са принудени отново и отново да губят позиции на фронтовата линия, смята полковникът в оставка.

"Виждаме: няма F-16, няма достатъчно оръжия. Източният фронт сега се разпада, отстъпва, но виждаме, че се пробиваме на почти цялата ширина на фронтовата линия поради недостатъчно боеприпаси“, казва Свитан.

В същото време, отбелязва ТК, руските въоръжени сили са пробили отбранителната линия на украинските въоръжени сили в Донбас, построена през 2014-2015 г., състояща се от бетонни бункери, огневи точки и укрепени окопи. Експерти твърдят, че една от причините за провала на украинските войски на това направление на фронта е неуспешната ротация на украинските части, "от която врагът успя бързо да се възползва“.

"Ситуацията за украинските въоръжени сили е много трудна, украинските военни смятат, че ситуацията само ще се влоши и руската армия ще започне да изтласква позициите им по цялата фронтова линия. И естествено, това състояние на нещата силно демотивира не само украинската армия, но и населението на страната“, обобщава ТК.