Южните сили за отбрана на Украйна са унищожили руска зенитно-ракетна система "Бук-М2“ с помощта на пускова установка HIMARS. В същото време фактът, че руските войски преместват системи за противовъздушна отбрана към бойната линия, показва опит да създадат там нова линия на отбрана. Това подчерта в коментар за телевизия "24 Канал“ полковникът от запаса от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), летец-инструктор и военен експерт Роман Свитан.

По думите му в района сега няма мащабна руска групировка, която да може да води настъпателни действия. В същото време разполагането на такива системи по бойната линия предполага, че руснаците я укрепват, опитвайки се да създадат нова, по-специално срещу въздушни цели.

"Най-вероятно противникът очаква атака от нашите нови самолети и оръжията, които ще работят с тях, затова увеличава плътността на ПВО на това направление“, подчерта военният.

Свитан допълни, че въпреки огромните загуби, руските сили напредват на Покровско направление, но 100-300 метра на ден им струва 400-500 мъртви войници: "За всеки метър превзета украинска територия руснаците "плащат“ със стотици животи, каквото и да казва някой, ресурсът от мотивирани военни не е безкраен“.