Украйна трябва да получи най-малко 200 изтребителя F-16, за да установи паритет с руснаците в небето. Това обяви в ефира на телевизионния канал KИiВ24 полковникът от Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Лиходид.

По думите му "някакви си 10-20 самолета на фронта не решават нищо“, особено когато във военни условия човек първо трябва да овладее управлението на F-16.

"F-16 е нашето бъдеще и това ще бъде основната машина на нашите ВВС. Второто нещо тук е Умеров, Върховната Рада, ръководството на страната иска да вземе Mirage, Grippen, Typhoon… Това ще бъде мъка. За нас това е трагедия, защото ще разпиляваме кадри... Французите също смятат да ни доставят F-5. Във Франция има само 27 от тях. Това е чисто френска машина. За да се преквалифицират за него, пилотите и техниците се нуждаят от две години, защото езикът е френски, всичко е на френски“, обясни Лиходид.

В същото време, анализирайки ситуацията на фронта, той подчерта, че Украйна се нуждае от около 200 самолета, за да води бойни действия на фронта и да защитава западната и централната част на страната. "Има четири направления. Това са Харковско, Донецко и Запорожко. Това са три бригади. Три бригади - взимаме 150 самолета. И така, за да (защитят) Лвов и Централна Украйна са (необходими) приблизително 200 самолета. Това е идеално и като цяло да се постигне паритет, равни условия с руснаците“, подчерта полковникът от ВВС на ВСУ.

Според него изтребителите F-16 са единствената машина, която Украйна може да управлява по-добре с помощта на Запада. Той смята, че самолетите Mirage, Grippen и Typhoon не могат да бъдат заместители на F-16, тъй като имат различни заменяеми части. И затова украинските пилоти трябва да се учат да летят само на един вид самолет.