Руските войски се опитват да прекъснат трасето Покровск-Константиновка, в резултат на което да се усложни осигуряването на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на Източния фронт. Това поясни военният експерт и полковник от украинската армия Владислав Селезньов в ефира на "Еспресо“.

По думите му руснаците се опитват да пресекат трасето, по което украинската армия осигурява дейността на своите сили и средства в много сектори на Източния фронт.

"Очевидно е, че това е важно за противника на първия етап. Ако този маршрут бъде прерязан, украинската армия ще изпита определени трудности с навременното и пълно осигуряване на защитниците, които действат в района на Часов Яр. Това е сериозно предизвикателство, сега стоят сериозни задачи за стабилизиране на ситуацията“, уверен е експертът.

Той също така отбеляза, че новоназначеният командващ Обединените сили на ВСУ Андрей Гнатов сега е изправен пред сериозни проблеми - по-специално това включва стабилизиране на линията на бойно съприкосновение, тъй като взетите по-рано решения не са допринесли за стабилизиране на ситуацията. При това – по думите на Селезньов, руснаците имат тактическо предимство, "но трябва да разберем, че това лято те ще съсредоточат всичките си усилия върху превземането на териториите на Донецка област, въпреки тежките загуби“.

"Ние не трябва да помагаме на врага. Ние трябва да изградим многостепенна система за отбрана от инженерни укрепления, която реализира две важни цели: максимално забавяне на настъплението на руските войски и унищожаване на вражеския личен състав, оръжие и военна техника. Врагът губи повече от 1300 военнослужещи всеки ден, десетки артилерийски оръдия, автомобили и бронирани машини, но въпреки загубите, продължава да настъпва“, заключи военният на Киев.