Представители на американското разузнаване твърдят, че нито Украйна, нито Русия имат достатъчно сили, за да проведат широкомащабна офанзива и предполагат, че войната вероятно е стигнала до задънена улица. В същото време военният експерт, пилот-инструктор и полковник от запаса на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Роман Свитан заяви пред "24 Канал“, че има много области, в които военните на Киев могат да извършват целенасочени атаки, без да изразходват значителни сили за мащабно настъпление.

Така Свитан отбеляза, че Крим остава една от важните цели за Украйна, защото за руснаците е много трудно да защитават полуострова.

"Ако се приближите до Армянск, тогава можете, прикривайки се от десния фланг с Черно море, а отляво с фронтовата линия, да стигнете до Крим, за да унищожите руски военни съоръжения там. Това обаче не е широкомащабна атака, а контранастъпление от стратегическо ниво, което може да доведе до сериозни последствия за руската армия“, отбеляза той.

Свитан добави, че без Крим на руснаците няма да им трябва нито Донбас, нито сухопътен коридор през него.

Военният също отбеляза, че нито ВСУ, нито руснаците разполагат с достатъчно сили и средства за извършване на широкомащабни настъпателни операции по цялата фронтова линия в Украйна.

"Но целенасочените атаки на Силите за отбрана в Курска област ще могат да решат стратегическата задача за деокупация на цяла Украйна“, изрази увреност експертът.