Кампанията в Курската област на Русия е била изненада за Кремъл, но за украинската страна е било важно да прибегне до асиметрични действия и да повдигне морала на военнослужещите си. И амбициите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) може да се простират и отвъд тази руска област. Това подчерта полковникът от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), депутат от фракцията "Глас“ и секретар на секретар на парламентарната комисия по отбрана Роман Костенко в интервю за изданието "Украинска правда“.

"Това е много правилна история, която сега знаем малко, защото имаше примери, когато говорихме много, но постигахме малък успех. Това, което мога да кажа, е, че нашите въоръжени сили извършиха нападение на територията на противника, превзеха повече от 20 населени места и продължават да ги държат в момента. Прогресът им продължава. Преди това имахме малки операции на руска територия, в които участваха руски доброволци. Сега наши бойни бригади са главните герои“, обясни Костенко.

По думите му "нападението на вражеска територия е много трудна задача“.

"И въпреки факта, че помним, че нашите партньори ни забраниха да стреляме по посока на Русия, главнокомандващият, заедно с върховния главнокомандващ, взеха решение за нахлуване в територията на противника“.

Костенко отбеляза, че - първо, в кампанията в Курска област става въпрос за асиметрични действия. "Ако просто бяхме изпратили тези войски там, където се водят тежки боеве, тогава те всъщност щяха да водят симетрични действия. А сега имаме 350 квадратни километра територия, която завзехме за един ден“, подчерта полковникът.

Според него руснаците са се опитвали месеци наред и не са успели да превземат толкова много територии. "Имаха известни успехи от началото на офанзивата, но загубиха десетки хиляди войници и унищожена техника“.

"В бъдеще ще видим как ще продължи това и дали ще успеем да изтеглим руските войски от важни направления, но вече виждаме, че противникът има проблеми с въоръжените си сили, с резервите си“, уверява Костенко.

Второто нещо, което отбеляза секретарят на комисията по отбрана на Върховната Рада, е, че напоследък моралът на войниците пада при липса на победи.

"И вижте сега, дори и без информация, виждате как се надига украинският дух, ние показахме, че сме способни и ще продължим да провеждаме такива операции, а може би в близко бъдеще ще има и други направления“, загатна Костенко.

Според депутата операцията в Курска област е била абсолютна изненада за руснаците, "а във войната това е един от основните фактори, който сега е почти невъзможно да се постигне с технически средства“. Затова Костенко отбеляза "майсторството“ на украинското командване.