Съветът на Европейския съюз даде ясна подкрепа за европейската интеграция на Сърбия и през следващите няколко седмици се очаква споразумение между страните-членки за възможно отваряне на нови глави или клъстери със Сърбия, пише белградската "Политика“.

"Когато става дума за Сърбия, много министри подчертаха, че е постигнат напредък и това е положителна оценка. Имаше и някои интервенции, които посочиха стъпките, които Сърбия все още трябва да предприеме, за да отвори нови глави“, каза държавният секретар на Словения Гашпер Довжан.

В отговор на въпрос на Танюг за възможността Сърбия да открие нови клъстери до края на тази година, Довжан оцени, че "общата атмосфера е добра и че Сърбия има подкрепа“.

Що се отнася до стъпките, които тепърва трябва да бъдат предприети, Довжан посочва, че въпросът за конституционните промени в страната, които ще бъдат гласувани до края на месеца, е бил споменат сред министрите на ЕС.

Комисарят по разширяването Оливер Вархели също участва в дебата за разширяването в Съвета на ЕС, като изрази подкрепата на Европейската комисия за откриването на нови клъстери със Сърбия.

"Позицията на Европейската комисия е ясна“, каза комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс в края на срещата.

Довжан, който също председателстваше заседанието на Съвета на ЕС, казва, че има "положителни оценки“ сред министрите на ЕС, особено що се отнася до напредъка на Сърбия и Северна Македония.

На срещата на министрите е подчертано, че ЕС трябва да запази доверието, когато става дума за процеса на разширяване и че страните кандидатки трябва да бъдат възнаградени за напредъка, който постигат по пътя към ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов