Руски танкери от т.нар. сенчест флот са отговорни за петролни разливи по целия свят, пипе изданието Politico, позовавайки се на съвместно разследване с неправителствената журналистическа група SourceMaterial.

Редакцията дава за пример два инцидента. Първият е край бреговете на Шотландия от март тази година. Петролно петно, вероятно оставено от танкера Innova, пътуващ от Русия за Индия, е заснето на сателитни изображения. Според Politico петното се е простирало на 23 километра, но британските власти твърдят, че не са предприети никакви действия.

Вторият инцидент се е случил през февруари край бреговете на Италия. Твърди се, че танкерът Aruna Gulcay, който е плавал под флага на Маршаловите острови, е оставил петно ​​с дължина 47 километра. Италианската брегова охрана не инспектирала плавателния съд и след контакт с властите на Маршаловите острови плавателният съд сменил и името, и собственика си.

Неправителствената организация SkyTruth, предоставила сателитни изображения, съобщи, че има девет случая на петролни разливи, причинени от танкери от руския сенчест флот. Експертите смятат, че те са малка част от реалния брой инциденти, тъй като е изключително трудно да се проследи движението на подобни плавателни съдове.

Айзък Леви от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) отбеляза, че в допълнение към екологичните щети, които може да бъдат необратими, крайбрежните държави са принудени да поемат разходи за почистване. Говорител на Европейската комисия заяви пред Politico, че ЕС "непрекъснато“ преглежда корабите за включване в списъци със санкции.

Според наскоро публикуван доклад на Киевското висше училище по икономика обемът на износа на руски петрол от сенчестия флот почти се е удвоил през годината, достигайки 4,1 милиона барела на ден.