В Брюксел служители на НАТО са разработили план за дългосрочна военна подкрепа за Украйна, така че евентуална администрация на Тръмп да не може да попречи, пишат Politico и Welt в съвместен проект. 

"Фокус" представя превод на материала на амеркианската редакция на Politico със съкращения и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му

В Анкара турските служители са прегледали политическата пътна карта " Проект 2025" на фондация "Херитидж", за да намерят ключ към плановете на Доналд Тръмп за Сирия.

В Атланта, Остин и Линкълн, Небраска, високопоставени министри от Германия и Канада са се срещнали с републикански губернатори, за да укрепят отношенията в американската десница.

А във Вашингтон завръщането на Тръмп е доминираща тема на ежемесечните закуски на посланиците от европейските страни. На една от тези срещи високопоставеният пратеник на една от страните пита колегите си дали не се занимават с глупости.

"Можем ли наистина да се подготвим за Тръмп?" е попитал този човек според друг високопоставен дипломат. "Или по-скоро трябва да изчакаме и да видим как ще изглежда новата реалност?"

Глупост или не, подготовката е в ход.

Повече от шест месеца преди встъпването в длъжност на следващия американски президент в целия алианс на НАТО, а и далеч извън него, вече се полагат извънредно големи усилия за управление на потенциалното предаване на властта в Америка. След като президентът Джо Байдън изглежда няма да се пребори за преизбирането си, много съюзници очакват, че догодина по това време ще имат работа с нова администрация на Тръмп - такава, която се отличава със скептицизъм към Европа, силен десен изолационизъм и твърда решимост да постави противопоставянето на Китай над другите глобални приоритети.

В навечерието на срещата на върха на НАТО във Вашингтон тази седмица Politico и германският вестник Welt започнаха съвместен репортерски проект, за да оценят как светът се подготвя за евентуалното завръщане на Тръмп в Белия дом, репортерите на двете издания са разговаряли с повече от 50 дипломати, законодатели, експерти и политически стратези в страните от НАТО и другаде. Много от тези хора са получили анонимност, за да говорят по деликатни въпроси на дипломацията и международната сигурност.

Това, което се очертава от тези репортажи, е картина на свят, който вече се подчинява на волята на Тръмп и се опитва да се предпази от смущенията и кризите, които той може да предизвика.

В много отношения държавите - членки на НАТО, се чувстват много по-уверени в способността си да се справят с Тръмп, отколкото когато той дойде на власт преди седем години и половина като пълен аматьор на световната сцена. Това отчасти се дължи на факта, че тези държави сега полагат основите за управление на неговото политическо възкресение.

Подготовката им се разделя на три категории.

На първо място, има широки лични контакти с Тръмп и неговите съветници с надеждата да се изградят отношения, които да помогнат за свеждане до минимум на конфликтите.

Второ, има промени в политиката, целящи да удовлетворят Тръмп и неговата политическа коалиция, най-вече чрез успокояване на оплакванията на Тръмп от недостатъчните европейски разходи за отбрана.

Трето, в ход са креативни дипломатически и правни мерки за защита на приоритетите на НАТО от посегателства от страна на администрацията на Тръмп.

Взети заедно, те започват да изглеждат като правдоподобна стратегия за управление на турбулентността на света, ръководен от Тръмп. Въпреки това дори лидерите на НАТО, които са двигатели на този подход, признават, че голяма част от този проект в крайна сметка може да бъде подвластна на индивидуалните капризи на Тръмп.

"Разбира се, най-голямото предизвикателство е, че не знаем и мисля, че никой не знае точно - какво ще направи той", е заявил един дипломат от страна от НАТО.

Когато Тръмп за пръв път встъпи в длъжност, Западът бе в състояние на относително спокойствие, а съюзниците на САЩ се надяваха най-вече, че могат да изчакат американския политически срив в продължение на четири години. Този път мисленето им е различно, сега, когато е ясно, че тръмпизмът не е преходна мода и съюзът на НАТО се изправя пред много по-непосредствени заплахи за европейската сигурност.

Може би е изненадващо, че този път няма повсеместна паника от изтеглянето на Тръмп на САЩ от НАТО, както той е заплашвал в миналото. Но ако съюзниците не смятат това за вероятен сценарий, то алиансът все още е в тревожно настроение - състояние на безпокойство, което само се изостря от нарастващата сила на десните скептици на НАТО във Франция и на други места на континента.

Политиката на Тръмп е лична

Две седмици преди лидерите на НАТО да се съберат във Вашингтон за срещата на върха, в дипломатическия свят се разнесе слух: Тръмп имал план за постигане на мир в Украйна.

Говореше се, че изкуството на тази сделка се крепи на една нагла заплаха: ако Владимир Путин откаже да преговаря за прекратяване на войната, САЩ ще залеят Украйна с още повече оръжия. А ако украинският президент Володимир Зеленски откаже да седне на масата за преговори с Русия, САЩ ще оттеглят обилната си военна подкрепа.

Съществува един голям проблем. Планът не е представен от самия Тръмп, а от няколко от многото му съюзници и самоопределили се като заместници, които обикалят политическите и дипломатическите кръгове - всеки от тях твърди, че говори от името на бившия президент, и на свой ред афишира директна връзка с него. При по-внимателно разглеждане стана ясно, че няма таен, одобрен от Тръмп план за прекратяване на войната.

С наближаването на изборите за съюзниците на САЩ се превърна в мисия на пълен работен ден да разграничат кой е автентичен емисар на Тръмп и кой е преструвач. Един от служителите на посолството потвърди, че са контактували с няколко души, които твърдят, че говорят от името на Тръмп, "но не винаги е ясно колко близки са до него".