"Дейвид Камерън се завръща на върха на британската политика. Неговият шеф Риши Сунак може скоро да съжалява за това", пише европейската редакция на Politico в статия озаглавена "7 начина, по които завръщането на Дейвид Камерън може да се окаже неловко за Риши Сунак".

В понеделник Сунак шокира Уестминстър, като избра Камерън, който се оттегли от поста министър-председател след референдума за Брекзит през 2016 г., за свой нов външен министър на фона на мащабни промени в правителството, целящи да обърнат съдбата на закъсалата Консервативна партия. Камерън ще стане пожизнен член на Камарата на лордовете, за да поеме работата.

Това означава, че един от най-известните и опитни британски политици се завръща на един от най-силните постове в британското правителство. Но има много причини грандиозното завръщане скоро да стане неудобно за Сунак и неговата партия.

1) Сунак се определи срещу Камерън: След назначаването на Камерън някои в Уестминстър си спомниха за първата реч на Риши Сунак на конференцията като лидер на торите.

В тази реч, произнесена преди пет седмици, Сунак се опита да се представи като кандидат на промяната. По този начин той се дистанцира от това, което определи като неуспешно "30-годишно политическо статукво". Като се има предвид, че консерваторите са в управлението през последните 13 години, това беше възприето като ясен опит на Сунак да се дистанцира от своите предшественици.

"Или смятате, че тази страна трябва да се промени, или не смятате", заяви Сунак пред партийни активисти в Блекпул. Назначаването на човека, който ръководеше Великобритания през голяма част от тези 13 години на управление на торите, е съвсем различно послание.

2) Те са разделени по отношение на високоскоростната железница:

Тази реч на Сунак на конференцията също така потвърди оттеглянето на Високоскоростна железница 2 - отдавна обещаната железопътна линия, която Камерън обяви с много фанфари през 2013 г.

Премиерът заяви, че скъпият проект представлява "най-добрият пример за стария консенсус". Скоро Камерън даде да се разбере, че не е съгласен с това.

В също толкова дългото си изявление след назначаването му в понеделник Камерън заяви, че макар да е "изразил несъгласие с някои отделни решения", взети от Сунак, за него е ясно, че премиерът е "силен и способен министър-председател".

3) Камерън изгради връзки с Китай по време на мандата си:

Множество депутати от Консервативната партия приветстваха завръщането на Камерън на политическата фронтова линия. Но очаквайте една конкретна група да подложи този ход на множество проверки.

Като министър-председател Камерън прослави "златната ера" на отношенията на Обединеното кралство с Китай. Камерън се стремеше да привлече повече китайски инвестиции във Великобритания и дори посрещна президента Си на държавно посещение в Обединеното кралство през 2015 г., където двамата лидери изпиха по една бира и се насладиха на риба и пържени картофи в местния пъб.

Този подход, както и някои от последните лобистки действия на Камерън в Китай - бяха остро критикувани от големия блок на китайските ястреби в партията на торите. Те използваха влиянието си, за да притискат наследниците на Камерън да заемат по-крайни позиции по отношение на Китай.

Въпреки че отказа да последва Лиз Тръс в описанието на Китай като "заплаха" за Обединеното кралство, Сунак използва речта си миналата година, за да даде ясно да се разбере, че "златната ера" в отношенията между Великобритания и Китай наистина е приключила. Камерън ще трябва да следва тази линия, когато контактува с Пекин в новата си роля на министър на външните работи.

4) Назначаването му може да отвори отново разделенията около Брекзит

Подкрепящият оставането в ЕС Камерън напусна ден след като загуби референдума за Брекзит през 2016 г. 

Кадри на Камерън, който си напява мелодия, докато се връща на Даунинг стрийт, след като обяви оставката си и след като помогна да се стигне до години на политически хаос в Обединеното кралство станаха популярни.

Самият Сунак агитираше за Брекзит и сега Великобритания твърдо е напуснала ЕС. Но докато сегашният министър-председател ръководи кабинет, в който на масата са както привържениците на оставането, така и напускащите, много депутати тори остават подозрителни към всякакви усилия за търсене на по-близки отношения с Европа и ще следят внимателно думите на Камерън.

5) Камерън е изправен пред сериозен лобистки контрол:

Освен с говоренето и оттеглянето за писане на книга, кариерата на Камерън след премиерския пост е може би най-известна с участието му в Greensill Capital, вече разпаднала се финансова група, която си осигури сериозен достъп до британското правителство.

След като напуска правителството, Камерън заема поста на платен съветник на фирмата. През 2020 г. той оказва натиск върху високопоставени министри и длъжностни лица да включат Greensill в схема за отпускане на заеми за лечение на коронавирус.

Greensill фалира през 2021 г., оставяйки хиляди работни места в риск, предизвиквайки разследване от страна на британския финансов надзор и повдигайки сериозни въпроси за това дали системата за спиране на лобирането на бивши министри след края на мандата им е на ниво.

Камерън твърди, че е лобирал пред правителството в името на общественото благо. Той също така беше освободен от отговорност за нарушаване на правилата. Скандалът обаче помогна да се осветлят често неясните отношения между политиците и бизнеса, и опозиционната Лейбъристка партия може да се изкуши да

да го повдигне отново, особено след като Сунак обеща да ръководи правителство с "почтеност и отговорност".

6) Камерън не е избран:

За да даде на Камерън новата му роля в кабинета, Сунак трябваше да предложи на бившия министър-председател пожизнено членство в Камарата на лордовете, което означава, че той може да заседава в неизбираемата горна камара на британския парламент до края на живота си.

Бившият министър-председател скоро ще стане барон и ще заеме мястото си на червената скамейка. Това обаче означава, че той няма да се сблъсква с контрола на депутатите в Камарата на общините, където се случва основното действие в британската политика, и ще може да се обръща към колегите си само при лордовете.

Консервативните депутати, сред които е и бекбенчърът Майкъл Фабрикънт, вече изразиха загриженост за това какво означава това за парламентарния контрол. Председателят на Камарата на общините Линдзи Хойл предупреди правителството в понеделник, като заяви, че "предвид сериозността на настоящата международна ситуация е особено важно Камарата да може да контролира ефективно работата на Службата за външните работи, Британската общност и развитието".

Обществеността, която според социологическите проучвания би подкрепила по-демократична втора камара, може да има въпроси към Сунак.

7) Общественото мнение за него е ... смесено:

Сунак очевидно цени опита и характера на Камерън, но дали британците като цяло го ценят?

Проучване на общественото мнение, проведено от Savanta през октомври, за относителната оценка на предпочитанията към бившите лидери на Консервативната партия показва, че малко под една четвърт от британците имат положително мнение за Камерън. От друга страна, допитването показа, че 45% имат неблагоприятно мнение.

Все пак той е в добра компания. Проследяването на популярността на социологическата агенция YouGov показва, че самият Сунак като цяло не е харесван от британците.

Докато министър-председателят се опитва да преобърне голямата преднина на лейбъристите в социологическите проучвания, тези цифри невинаги представят Камерън като човек, който променя играта, от която се нуждае изпадналият в затруднение премиер.