След встъпването си в длъжност германският канцлер Олаф Шолц даде просто обещание на германците: "Никога няма да вървите сами", пише европейската редакция на Politico.

Шолц, социалдемократ, заимства фразата от химна на футболния клуб "Ливърпул" и я повтаря като мантра в моменти на напрежение, като например когато Русия спря доставките на природен газ за Германия, което доведе до скок на цените.

Но след две години на поста Шолц е все по-самотен на фона на множеството кризи, които разтърсиха и разделиха неговата тристранна коалиция със Зелените и фискално консервативните Свободни демократи (FDP), като накараха избирателите да се запитат дали канцлерът е на висотата на поста си и дали правителството му трябва да изкара пълен четиригодишен мандат. След година, в която германският канцлер едва не си извади едното око и получи съмнителното отличие да бъде най-малко харесваният канцлер в съвременната история на страната си, заразата почти изглежда като отсрочка. Идващата година обещава да бъде поредният annus horribilis.

Избавление

Тристранната коалиция на Шолц дойде на власт с обещанието да изведе най-голямата европейска икономика от застоя на времето на Меркел.

Две години след началото на четиригодишния мандат на правителството единственото спасение, което повечето избиратели очакват, е от Шолц и неговия непокорен съюз.

Общата подкрепа за партиите е спаднала до едва 33% в последното сравнително проучване на германската обществена телевизия ARD, в сравнение с 52% на последните избори. Само опозиционните християндемократи изостават с един пункт и са на 32%.

В началото на мандата си Шолц получи похвала за това, че обяви пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна за Zeitenwende - исторически преломен момент, който изисква от Германия да възстанови своите разрушени въоръжени сили. Коалицията също така постигна напредък в приемането на законодателство, насочено към изпълнението на амбициозната задача за откъсване на Германия от изкопаемите горива.

Но тя не успява да измисли как да плати за тази трансформация, чийто мащаб експертите поставят редом с други огромни задачи, като следвоенното възстановяване и обединение на Германия. Всъщност изпълнението се оказа слабото място на правителството и то се препъваше от една собствена цел в друга, като кулминацията беше политическият срив миналия месец, предизвикан от заключението на Конституционния съд, че бюджетната рамка на коалицията е незаконна.

Решението лиши правителството от стотици милиарди извънбалансово финансиране, съхранявано в "специални фондове", от които се надяваше да се възползва през следващите години, и постави в безпорядък цялата законодателна програма на коалицията.

Фискален воин

Подобно решение би било удар за всяко правителство. Но като се има предвид разнородният характер на коалицията на Шолц, намирането на решение се оказа още по-трудно.

Най-голямото предизвикателство пред Шолц е да спечели лидера на FDP Кристиан Линднер, министър на финансите, който се възприема като гарант за фискална правота. Той отказва да даде картбланш на партньорите си, като отмени конституционната спирачка за дълга на Германия през 2024 г., за да компенсира средствата, които съдът блокира.

Проблемът е, че без тези средства основата за сътрудничество между страните по същество се изпари. Голяма част от парите бяха предназначени за субсидии за всичко - от слънчеви панели до станции за зареждане на електрически превозни средства до термопомпи. Без тази подкрепа инвеститорите и потребителите нямат голям стимул да преминат към по-екологични енергийни алтернативи.

За да успокои нервите преди коледната ваканция, Шолц, заедно със своите колеги от Зелените и FDP, се съгласиха след цяла нощ среща да приложат това, което може да се опише най-добре като "лейкопласт", за да спре кървенето от бюджета. Триото рекламира споразумението си като компромис, който ще проправи пътя за бюджет за 2024 г

В рамките на няколко дни обаче служители от трите партии започнаха да поставят под въпрос ключови аспекти на сделката, което предполага, че коалицията ще прекара първия месец на 2024 г., ако не и повече, в опити да състави бюджет за текущата година. Междувременно правителството ще бъде принудено да се задоволи с извънреден бюджет въз основа на разходите си за 2023 г.

Това, което ядосва много избиратели, е, че Шолц постави правителството в това положение от самото начало. Креативното счетоводство беше негова идея, която той прокара без резервен план, въпреки че знаеше, че има вероятност съдът да обяви неговия ход за незаконен.

Ваймарски вибрации

В много страни подобна криза би предизвикала срив на правителството. Не и в Германия.

За добро или лошо, германските правителства са почти невъзможни за убиване, пише Politico.

За да избегнат повторение на хелзинкската политика от Ваймарската епоха, която допринесе за възхода на нацистите, създателите на следвоенния Основен закон на Германия се стремят да осигурят стабилност, като създадат политическа система, която изисква конфликтите да се решават бързо и с възможно най-малко сътресения.

В този смисъл те поставят високи изисквания за предсрочните избори. Само канцлерът например има право да свика вот на доверие в парламента, а само президентът може да свика нови избори.

Ето защо вотовете на доверие в Германия са рядкост (досега са били само пет) и обикновено са тактически ход на канцлерите, които искат да укрепят политическите си позиции.

Единственият случай, в който канцлер е бил отстранен по собствено желание, е през 1982 г., когато FDP се отказва от съюза си със Социалдемократическата партия (SPD) на канцлера Хелмут Шмидт и го принуждава да обяви вот на доверие, който той губи.

FDP преминава към дясноцентристките християндемократи (CDU) на Хелмут Кол и той става канцлер без нови избори. Кол, желаейки да получи категорична подкрепа от избирателите, свиква нов вот на доверие скоро след встъпването си в длъжност, като си гарантира, че ще го загуби, за да може да поиска от президента да свика предсрочни избори.

Тактиката сработва - партията на Кол печели изборите и той остава канцлер до 1998 г.

Дамоклев меч

За разлика от Шмид, Шолц не трябва да се притеснява, че FDP ще напусне, за да сформира нова коалиция с CDU по простата причина, че няма да има достатъчно гласове за това. На последните избори FDP спечели 11,5 % от гласовете, а CDU - 24 %, което ги поставя далеч от мнозинство.

Въпреки това някои наблюдатели смятат, че вечната криза в коалицията на Шолц може да подтикне FDP, която се колебае около 5 процента в социологическите проучвания, да напусне кораба. В партията вече се чуват призиви за напускане. Наскоро бунтовниците събраха достатъчно подписи, за да наложат вътрешнопартийно гласуване по въпроса.

Този референдум започна тази седмица и членовете имат срок до 1 януари да подадат глас. Въпреки че резултатът не е задължителен за ръководството на FDP, пренебрегването му може да има обратен ефект, особено като се има предвид сегашната позиция на партията в проучванията, която я поставя опасно близо до това да бъде изхвърлена от парламента на следващите избори. Партиите трябва да спечелят поне 5 процента, за да се включат в изборите.

Това подсказва, че FDP ще продължи да бъде Дамоклев меч над Шолц. Ако партията напусне, Шолц ще бъде подложен на натиск да свика вот на доверие, който вероятно ще загуби. Той би могъл също така да се опита да остане на поста си в правителство на малцинството със Зелените.

Това обаче никога не е било опитвано на федерално ниво в Германия и ако FDP се откаже от коалицията, едва ли Шолц ще успее да издържи на натиска за нови избори.

В крайна сметка решението ще бъде на президента Франк-Валтер Щайнмайер, който е съратник на социалдемократите.

С празни ръце

Със или без FDP Шолц все още няма решение как да плати за законодателната програма на коалицията. Дори и да успеят да съберат средства за 2024 г. с намаляване на разходите и повишаване на данъците, 2025 г., годината на изборите, е съвсем близо.

Лидерите на SPD около Шолц, включително Ролф Мютцених, ръководител на парламентарната група на партията, настояват Линднер да вдигне дълговата спирачка, позовавайки се на напрежението, предизвикано от войната в Украйна.

Но лидерът на FDP не показва признаци на отстъпчивост. Ако го направи, той само ще се отчужди още повече от собствената си база, която и без това е настръхнала срещу курса на правителството.

Междувременно се очаква германската икономика да остане вяла в обозримо бъдеще. Според Германския икономически институт (IW) производството в Германия ще намалее с 0,5 % през следващата година.

На фона на икономическата несигурност правителството на Шолц трябва да се справя и с постоянно високия брой нови лица, търсещи убежище. Неотдавнашният ръст на пристигащите мигранти спомогна за подкрепата за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD), която заема второ място в национален мащаб и е на път да спечели поредица от държавни избори в Източна Германия следващата есен.

Тръмп се задава

В допълнение към вътрешните предизвикателства Шолц трябва да продължи да се ориентира и във все по-неудобния международен терен. Най-сериозната заплаха е войната в Украйна и перспективата финансирането на Киев от страна на САЩ да бъде прекратено.

По-голямо безпокойство предизвикват президентските избори в САЩ догодина и перспективата Доналд Тръмп, който не крие пренебрежението си към Германия, да се върне на власт. Подобен резултат, който би могъл да лиши Германия от най-важния ѝ съюзник и защитник за една нощ, би направил другите предизвикателства пред Шолц незначителни.

Предвид тази тревожна перспектива дори Шолц може да заключи, че неговата коалиция не е за този свят.

Въпреки че канцлерът не е религиозен човек, той може да намери утеха в немската поговорка Totgesagte leben länger - тези, за които се казва, че са мъртви, живеят по-дълго.