Двата най-големи европейски донора на военна помощ за Украйна - Германия и Великобритания - се сдружават в пакт за отбрана, тъй като нарастват опасенията, че победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ през ноември може да означава катастрофа за европейската сигурност, пише европейската редакция на Politico.

Опасенията, че Вашингтон може драстично да ограничи подкрепата за Украйна през следващата година, само се увеличиха, след като републиканският кандидат Тръмп избра Джей Ди Ванс за свой кандидат за вицепрезидент. Ванс многократно подчертава, че се противопоставя на това САЩ да издават, както той ги нарече, "празни чекове“, за да помогнат на Киев да се пребори с руското нашествие.

Великобритания е твърд поддръжник на Украйна и това ще продължи и при новото лявоцентристко лейбъристко правителство на министър-председателя Киър Стармър, което спечели убедително изборите този месец.

Новото лейбъристко правителство на страната е по-ентусиазирано от консервативното си предшественик в установяването на по-задълбочено сътрудничество в областта на отбраната с европейските съюзници и в сряда бързо подписа споразумение за сътрудничество с Германия.

Като част от обиколка на Европа, включваща Франция, Полша и Естония в продължение на 48 часа тази седмица, британският министър на отбраната Джон Хийли сключи пакта с германския си колега Борис Писториус в министерския комплекс "Бендлерблок" в Берлин.

Сделката задължава двете страни да засилят промишлената координация и съвместните операции, като същевременно проследява много повече предстоящи действия. "Тези посещения изпращат ясно послание, че европейската сигурност ще бъде първият външен и отбранителен приоритет на това правителство", посочва Хийли в изявление.