Високопоставени служители на Европейския съюз са се срещнали с посланиците на страните от Блока, за да обсъдят какво би последвали, ако кандидатът на републиканците Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ, съобщава европейската редакция на Politico, като се позовава на 12 дипломати от ЕС.

"Те са притеснени за търговията, но най-вече за Украйна“, е споделил един от дипломатите, като е добавил, че Брюксел предвижда "резки промени в политиката на САЩ още преди встъпването му в длъжност“.

Разговорите са се водели около две "области на несигурност“: дали Вашингтон ще продължи да подкрепя Украйна и перспективата за по-високи американски мита за всички входящи стоки.

Срещите са се провели в момент, когато опасенията от завръщането на бившия американски президент Тръмп в Белия дом се разпространяват по най-високите етажи на властта в Брюксел, както и на фона на съобщенията, че Блокът е създал "група за бързо реагиране“, известна още като "работна група Тръмп“. Срещите са включвали шест отдела на Комисията и са обхващали теми като: търговията, енергетиката и цифровата политика. Области, които може да изпитат "сътресения“, ако Тръмп се върне в Белия дом.  

Малки групи от посланиците на 27-те държави от ЕС са се срещнали в четвъртък и петък с висши служители в Брюксел и представители на няколко отдела на Комисията. Участвал е и ръководителят на канцеларията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Бьорн Зайберт.

Тръмп се закани, че няма да защитава "провинилите се“ съюзници от НАТО, които харчат по-малко от два процента от БВП за отбрана. И заплаши да наложи от 10 до 20% мита върху целия внов в страната, за да върне работните места в производството на САЩ. В четвъртък Тръмп нарече ЕС "малък Китай“.

"Те не взимат нашите автомобили, не взимат нашите селскостопански продукти, не взимат нищо. Имате дефицит от 312 милиарда долара. Знаете ли, ЕС е малък - но не толкова малък Китай", сподели той.

Трима от дипломатите заявиха, че в дискусиите са били засегнати и отношенията на ЕС с Китай.

Дори ако мандатът на Камала Харис не бъде толкова "деструктивен“, колкото администрацията на Тръмп, изпълнителната власт на ЕС иска да покаже, че е готова, каквото и да се случи, споделя един от дипломатите.

"Ние наистина се подготвяме за изборите в САЩ. Разглеждат се всички възможни резултати. Ангажирани сме да поддържаме тясно партньорство със САЩ“, заяви Ариана Подеста, говорител на Комисията.

Превод и редакция: Радослав ВЕЛКОВ