В неделя (25 февруари) гражданите на Беларус отиват до урните за първи път от години насам за парламентарни избори. В бюлетината са включени: Четири партии, които силно подкрепят режима на дългогодишния президент Александър Лукашенко - и това е всичко, пише европейската редакция на Politico.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса.

"Белая Рус", Комунистическата партия, Либерално-демократическата партия на Беларус и Републиканската партия на труда и справедливостта ще участват в чисто неконкурентните избори, след като Лукашенко забрани или разпусна всички останали партии след широко разпространените протести срещу фиктивните му президентски избори през 2020 г.

Кандидатите, които ще се състезават в неделя, не участват в никакви дебати, а вместо това четат идентичните си програми по държавната телевизия. "Ако някой смята, че нашите избори са скучни... има цирк, театър, концертни зали", заявява Игор Карпенко, ръководител на беларуската Централна избирателна комисия, по време на едно от предаванията.

Няма да има независими наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които да следят изборите, като режимът на Лукашенко позволява само на тези от проправителствените партии да наблюдават в избирателните секции. Снимането на бюлетини - тактика, използвана преди от активисти за оспорване на официалните изборни резултати - също е забранено.

По-рано тази седмица върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел осъди в изявление "продължаващото безсмислено нарушаване на правата на човека и безпрецедентното ниво на репресии преди предстоящите избори" в Беларус, като обеща да потърси отговорност от виновните.

"Не е особено важно как ще гласуват хората и дали изобщо ще гласуват. Достатъчно е (за режима) да накара някои хора да дойдат в избирателните секции", заявява Павел Сапелка, беларуски активист в изгнание, който работи по кампанията "Защитници на правата на човека за свободни избори".

Опозицията призовава за бойкот

Вотът в неделя е първият след оспорвания президентски вот през 2020 г., който разпали масови протести и отслаби Лукашенко почти до краен предел. Но този вот едва ли ще има същия ефект - с помощта на руския президент Владимир Путин Лукашенко прогони в изгнание, вкара в затвора или уби по-голямата част от беларуската опозиция.

Лидерът на беларуската опозиция в изгнание Светлана Циханоуска, която е смятана за легитимния победител на президентските избори през 2020 г., отхвърли вота в неделя като неизбор и измама и призова поддръжниците си да го бойкотират.

Но дори този малък акт на неподчинение не е лишен от риск.