Нощната атака с безпилотен катер (морски дрон) срещу руски танкер в Черно море е сигнал за потенциален нов фронт във войната в Украйна, Киев дава най-силното си послание до момента, че е готов да атакува важните за Москва доставки на петрол и гориво, пише европейската редакция на Politico.

Битката за надмощие в Черно море се разгаря бързо, с огромни последици за световната енергийна и продоволствена сигурност. Нападението срещу танкера край Крим се случи само ден след като друг украински морски дрон, плосък съд с форма на стрела, натъпкан с експлозиви, е насочен към руска военноморска база близо до пристанището Новоросийск, като нанесе сериозни щети на военен кораб.

"Танкерът е повреден в Керченския проток по време на атака от страна на украинските въоръжени сили", съобщи в руската държавна информационна агенция ТАСС.

"Екипажът е в безопасност, информираха ни от Морския спасителен център. Повредено е машинното отделение. Два влекача пристигнаха на мястото на аварията с танкера в Керченския проток, въпросът с влекача се решава", се посочва в съобщението.

Федералната агенция за морски и речен транспорт на Русия съобщи, че става въпрос за танкер за нефт и химикали "Сиг", кораб чийто собственик, базираната в Санкт Петербург компания Transpetrochart, е санкциониран от САЩ през 2019 г. за доставка на реактивно гориво за руските сили в Сирия.

Напрежението в Черно море нараства, след като миналия месец Русия обяви, че се оттегля от Черноморската инициатива за зърно с посредничеството на ООН и започна да атакува с ракети украински пристанища по черноморското крайбрежие и по река Дунав, унищожавайки десетки хиляди тона украинско зърно.

След тези атаки и блокадата украинските официални лица излязоха с изявление през юли, че руските кораби вече няма да са в безопасност в Черно море. В изявление на Министерството на отбраната на Киев се заявява, че от полунощ на 4 август такива плавателни съдове "могат да бъдат считани от Украйна като превозващи военни товари с всички съответни рискове".

На 5 август Киев обяви "зона на военен риск" около руските пристанища в Черно море, като конкретно посочи пристанищата Новоросийск, Анапа, Геленджик, Туапсе, Сочи и Таман. Декларацията ще бъде в сила от 23 август "до второ нареждане", се посочва от властите.

"Напълно законно"

Marine Traffic, онлайн сайт за морско проследяване, разполага с последната позиция на танкера "Сиг", разполижен близо до Керченския проток "на котва".

Руската агенция за морски и речен транспорт съобщи, че всички 11 членове на екипажа на борда са в безопасност и че танкерът е ударен в машинното отделение близо до ватерлинията на десния борд, вероятно в резултат на атака от морски дрон. До сутринта наливането на вода в машинното отделение е било спряно и корабът е бил на повърхността, съобщи руският официален представител.

Украйна почти никога не поема пряка отговорност за този вид нападения. Василий Малюк, ръководител на Службата за сигурност на Украйна, или СБУ, обаче по-рано пое отговорност за нападенията на Кримския мост и намекна, че скоро ще има още подобни атаки.

"Всичко, което се случва с корабите на Руската федерация или с Кримския мост, е абсолютно логична и ефективна стъпка по отношение на врага. Освен това подобни специални операции се провеждат в териториалните води на Украйна и са напълно законни", заяви Малюк в изявление.

"Така че, ако руснаците искат това да спре, те трябва да напуснат териториалните води на Украйна и нашата земя. И колкото по-скоро го направят, толкова по-добре ще бъде за тях. Защото ние сто процента ще победим врага в тази война".

Водите край окупирания от Русия Крим и Керченския проток са украински териториални води според международното морско право.