Украйна няма намерение да се отказва от спорните планове да похарчи стотици милиони долари за покупката на остарели произведени в Русия ядрени реактори от България въпреки нарастващата опозиция от страна на законодателите, отсече енергийният министър на страната на фона на предупрежденията за голяма енергийна криза тази зима, пише Politico.

Херман Галущенко заяви пред европейската редакция на изданието, че правителството все още възнамерява да продължи разширяването на атомната електроцентрала Хмелницки в Западна Украйна, купувайки два реактора ВВЕР-1000, които в момента се съхраняват в България. Предложението предизвика критики от депутатите от управляващата партия, които казват, че има по-бързи начини да се помогне за поддържане на електрическата мрежа, която беше силно засегната от руските бомбардировки.

"Нашата енергийна система издържа на този натиск преди всичко благодарение на ядрената енергия“, заяви Галущенко. "Като вземем това предвид, ние се нуждаем от повече генерация, дори във възстановяването и особено след войната. Разбираме, че всеки вид ядрен проект отнема години, така че трябва да започнем възможно най-бързо, особено в тази ситуация, в която имаме сградата построена и готова“.

Миналата седмица украински депутати заявиха, че правителството е било принудено да признае, че не е имало достатъчна подкрепа в парламента, за да приеме проектозакон за закупуването на реакторите.

Според Андрий Жупанин, депутат от партията "Слуга на народа“ на президента Володимир Зеленски, подобни поражения са "изключително редки“.

Депутатите поставиха въпроса дали консервираните реактори, закупени от България преди повече от десетилетие, ще могат бързо да бъдат въведени в експлоатация и дали средствата не могат да бъдат по-добре изразходвани за възобновяема енергия и други източници на електроенергия. Според тях разходите вероятно ще нараснат и ще отворят вратата за корупция.

Галушченко обаче обеща да спечели скептиците и да задвижи проекта.

"Продължаваме работата с парламента за приемането на този закон, защото това е много важен проект за нас“, казва той. "Уверен съм, че парламентът ще приеме закона“.

Няма предположения, че Русия ще спечели приходи от продажбата на двата реактора, които България остави настрана, след като плановете за разполагането им се провалиха. Оттогава София подписа план за разширяване на АЕЦ "Козлодуй" с американския гигант за атомна енергия "Уестингхаус".

Критичната енергийна инфраструктура на Украйна беше подложена на продължителна атака от руски ракети и дронове през последните месеци, което изисква значителен внос на електроенергия от ЕС, за да се покрие новият дефицит.

"Опитваме се, разбира се, да ремонтираме всяко съоръжение, което е възможно за ремонт, да добавим допълнителна генерация към системата“,  обясни Галущенко. Но той предупреди, че Украйна сега е "наистина в навечерието на вероятно най-тежката зима в историята на страната“.