Косово се превърна в "добър залог“ за много американски компании, опериращи в най-младата държава на Балканите. Но дали самата тя се е облагодетелствало от намесата на САЩ е труден въпрос, върху който Киев, който се опитва да убеди Вашингтон да продължи да участва в живота на страната, трябва да се замисли, препоръчват в европейската редакция на изданието Politico.

Американската помощ по време и след военните действия е високо ценена, но Украйна трябва "ясно да разбере какво ще последва“. Във всеки конфликт, включващ САЩ през последните десетилетия, от Ирак през Афганистан до Косово, припомня Politico, "политическата воля на Вашингтон да остане във външните работи обикновено избледнява, след като големият американски бизнес изтръгне всичко възможно с присъствието си“.

Постиженията на САЩ в чужбина през последните десетилетия предполагат, че те са "по-добри във воденето на войни, отколкото в справянето с това, което идва след тях“, подчертават в статията. "Дори след десетилетия на американска помощ и подкрепа, Косово остава една от най-бедните страни в Европа, има най-нисък БВП на глава от населението в Европа, ниво на бедност над 20% и е измъчвано от корупция и политически вълнения“, пише Politico.

Ако Косово е ориентир, тогава "украинците трябва да внимават какво си пожелават“ по отношение на помощта от САЩ, тъй като за американските корпорации Украйна е "просто още една бизнес възможност“, заключава Politico.