След почти седмица на политическа криза италианският президент Серджо Матарела беше преизбран за втори мандат, пише европейската редакция на Politico.

Матарела отстъпи натиска да остане, в интерес на стабилността, след призиви на премиера Марио Драги, управляващите политически партии и широката общественост. В крайна сметка Матарела събра 759 от 1009 възможни гласа.

Парламентаристите и регионалните делегати гласуваха от понеделник за намиране на наследник на Матарела, чийто седемгодишен мандат изтича на 3 февруари. Матарела многократно е посочвал, че не иска да служи втори мандат

Но тъй като нито един политически блок нямаше мнозинство, депутатите бяха неспособни да постигнат споразумение за друг кандидат, което заплаши дори стабилността на правителството.

Тъй като партийните лидери очевидно не успяха да излязат от патовата ситуация, бунтовни депутати поеха в свои ръце ситуацията, като все повече подкрепяха Матарела в ежедневните гласувания, като техния брой се повиши от 125 в сряда до 387 в събота, което беше около две трети от подадените гласове; и след това 759.

В събота сутринта Драги се обади на Матарела, за да го помоли да остане в интерес на стабилността, според запознат със ситуацията. След това Драги лобира партийните лидери да се съгласят с плана.

Самият Драги беше смятан за кандидат, но не успя да получи широка подкрепа от партиите, поради трудността да се намери заместник като министър-председател, който да ръководи същото управляващо мнозинство. Драги ще продължи да бъде министър-председател.

Партиите се срещнаха с Матарела в събота, за да го помолят да остане на поста. Сенатор Джулия Унтербергер каза: "Предвид ситуацията, ние го помолихме да остане за още един мандат“. Матарела каза, че "има други планове за бъдещето си“, но като се има предвид каква е ситуацията, ще се съобрази с нуждите на държавата, разкри Унтербергер.

На пресконференция Енрико Лета, лидер на ляво-либералната Демократическа партия, нарече избора на Матарела "щедро решение към страната, което днес беше фундаментално, важно и необходимо“.

Единствено опозиционните "Братя на Италия“ гласуваха против Матарела. Игнацио Ла Руса, сенатор от Братята на Италия, каза, че изборът на Матарела е "унизителен и обиден“.

Превод и редакция: Иван Христов