Икономиката на еврозоната се разрасна с 0,3 процента между октомври и декември 2021 г., тъй като бързото разпространение на Омикрон спря икономическата активност, показват предварителни данни на статистическата агенция на ЕС, пише европейската редакция на Politico.



Растежът се забави от 2,3% през предходното тримесечие, като така общото нарастване на производството в еврозоната през цялата година е 5,2% спрямо 2020 г.

Това е рязко възстановяване от 2020 г., когато икономиката на еврозоната се срина с 6,4 процента, което бележи най-острата рецесия от създаването на единната валута и раждането на Европейския съюз. Въпреки това, не се сбъднаха и прогнозите за възстановяване през 2022 година.

"Икономиката на еврозоната се справя по-добре с пандемията с всяка следваща вълна“, посочва икономистът на ING Берт Колийн. "Докато проблемите заради Омикрон, инфлацията и веригата на доставки продължават да тежат върху експанзията през текущото тримесечие, ние не очакваме растежът да стане отрицателен“.

Цифрите за 2021 г. обаче прикриват значителни различия между държавите-членки. Сред страните членки на еврозоната Испания регистрира най-висок темп на растеж през последните три месеца на 2021 г. в сравнение с предходното тримесечие, възлизащ на 2 процента. Франция и Италия продължиха да се възстановяват, като се увеличиха съответно с 0,7% и 0,6%. Но тези страни регистрираха и най-голямо отстъпление през 2020 година. Австрийската и германската икономики се свиха с 2,2% и 0,7% на същата база, показват цифрите.

"Това не се оказва фактор, който ще повлияе на нивата на активност за годината, а по-скоро на нивата на активност за няколко седмици“, каза главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн миналия вторник. "В този смисъл мисля, че има по-малко загриженост за Омикрон, отколкото през декември.“ През декември ЕЦБ прогнозира, че БВП на еврозоната ще нарасне с 4,2% през 2022 г.

Икономистите от частния сектор също очакват последната вълна на Омикрон да задържи растежа през текущото тримесечие, но смятат, че след това най-накрая той ще се ускори.

"Очакваме меко начало на 2022 г., тъй като големият брой случаи и връщането на ограниченията, особено на услугите с интензивни контакти, натежават върху растежа през първото тримесечие“, каза икономистът от Oxford Economics Рори Фенеси. "Но се наблюдава силно възстановяване през второто и третото тримесечие, тъй като предлагането се увеличава и потребителското търсене се възстановява, въпреки че продължителен период на висока инфлация вероятно ще укроти растежа на потреблението тази година“.

Превод и редакция: Иван Христов