Администрацията на Байдън е "отворена" за изпращане на крилати ракети с голям обсег на действие в Украйна - ход, който ще даде на киевските F-16 по-голяма бойна мощ, тъй като Киев се стреми да набере още по-голяма скорост в борбата си срещу Русия, пише американската редакция на Politico.

Готовността на Белия дом да предостави на Украйна съвместните ракети "въздух-земя“ идва в момент, когато изненадващо успешната сухопътна атака на Киев дълбоко в Русия навлиза във втората си седмица, смущавайки Владимир Путин и принуждавайки го да пренасочи войските си от бойното поле в Украйна.

Не е взето окончателно решение за изпращането на ракетата, но според един от служителите на администрацията на Байдън администрацията вече работи по сложните детайли. Тези въпроси включват преглед на трансфера на чувствителни технологии и гарантиране, че украинските самолети могат да изстрелват 2400-килограмовата ракета, която носи 1000-килограмова бойна глава.

Пентагонът е отказал да коментира дали е одобрил прехвърлянето на ракетите.

"Обмисляме редица варианти, за да отговорим на изискванията на Украйна за подпомагане на сигурността, но нямаме информация, която да предоставим", е заявил говорителят на Пентагона Джеф Юргенсен.

Дебатът около JASSM и готовността на администрацията на Байдън да проучи възможността за прехвърлянето им превръщат ракетите в последната от дългата поредица сложни оръж