Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън работи върху план за разширяване на пълномощията за изпращане на американски оръжия и оборудване на стойност 5,9 милиарда долара в Украйна, съобщава изданието Politico.

Правомощието, част от пакета за помощ за Украйна, приет през април, позволява на Пентагона да използва собствените си запаси за бързо прехвърляне на оръжия и оборудване в Украйна. След това парите се изразходват за подмяна на това оборудване в арсеналите на САЩ, но това правомощие приключва с началото на новата фискална година на 1 октомври.

Това ново решение, което изисква администрацията да обяви, че ще използва оставащата помощ през следващите месеци, ще позволи на Пентагона да продължи да доставя оръжия на Киев. При този метод обаче САЩ няма да могат да предоставят нови видове оборудване, които не са били включени в предишни доставки.

Според говорителя на Пентагона подполковник Чарли Диц, ако това бъде направено навреме, "доставките може лесно да надхвърлят [фискалната година]“.

Въпросът възникна отново в неделя, когато Майк Джонсън публикува подробности за предложения от него тримесечен пакет за финансиране, който не включва удължаване на помощта за Украйна.

Администрацията на Байдън поиска от Конгреса да прехвърли за следващата година 5,9 милиарда долара от президентските правомощия за съкращаване на оръжия, които не е използвала. Тези правомощия са основният инструмент на Вашингтон за въоръжаване на Украйна.

Председателят на комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите Майк Роджърс подчерта, че неизползването на тези правомощия "не е истински проблем“, ако администрацията реши да отпусне парите през следващата седмица.

"Що се отнася до мен... докато Белият дом ни каже, че ще използва тези средства, ние нямаме проблем“, заяви Роджърс.

По същия начин председателят на подкомисията по отбраната на Камарата на представителите Кен Калвърт обясни интервю: "Разбирам, че вече има "заобиколно решение“, което администрацията на Байдън планира да използва. Не съм напълно сигурен как ще го направят, но аз казаха ми, че ще го направят“.

Това е едно главоболие по-малко за Джонсън, който вероятно щеше да загуби подкрепата си сред някои консервативни скептици относно помощта за Украйна, ако включи разпоредбата за помощ във временното решение. Джонсън, който "похарчи политически капитал“ тази пролет, когато ръководи гласуването на пакет от помощ от 95 милиарда долара за Украйна, Близкия Изток и Тайван, разчита на демократите да осигурят достатъчно гласове тази седмица, за да прокарат двупартийно временно споразумение и да заобиколят яростната опозиция.

Все пак десетки демократи в Камарата на представителите оказваха натиск на Джонсън през последните седмици да включи текст в законопроекта за увеличаване на помощта.

Един от тези законодатели, членът на комисията по външни работи на Камарата на представителите Грегъри Мийкс, подчерта важността на подпомагането на Украйна преди тежките зимни битки.

"Те ще се опитат да заобиколят това, администрацията ще се опита, защото [украинците] се нуждаят от ресурси сега, за да могат да приложат своя "план за победа“, което според мен е изключително важно“, казва Мийкс.

Зеленски вероятно ще повдигне въпроса на срещи с Байдън и по време на посещението си в Капитолия в четвъртък, допълни Мийкс.

За украинския лидер важен въпрос ще бъде и скоростта на американските доставки. Администрацията на Байдън отделя средно около 400 милиона долара месечна военна помощ, но служители в Киев са разочаровани от това колко време отнема част от това оборудване действително да стигне до бойното поле.

Очаква се САЩ да обявят нов пакет от помощ от 375 милиона долара за Украйна тази седмица и като част от този пакет обмислят предоставянето на Киев на ракети със среден обсег за новия й флот от изтребители F-16. Пакетът също така включва ракети за HIMARS, патрулни лодки и средства за противовъздушна отбрана и ще бъде най-големият, изпратен от САЩ на Украйна от май насам. Това вероятно ще бъде и последното използване на пълномощията на президента за съкращаване на оръжия преди края на фискалната година, която приключва на 30 септември.