Високопоставени представители на САЩ призовават лидерите на Казахстан да намерят мирни решения на поредицата от протести, много от които насилствени, като същевременно поставят под въпрос мъдростта на решението на авторитарната централноазиатска страна да потърси помощ за сигурност от доминиран от Русия военен съюз, пише Politico.

Протестите, които започнаха заради скока на цените на горивата, но се прераснаха в политически оплаквания и ярост срещу корупцията, също накараха посолството на САЩ в Казахстан да засили мерките за сигурност и да обмисли евакуация.

Казахстан е голяма страна без излаз на море с около 19 милиона души, която граничи с Русия и Китай, което я прави от стратегически интерес за Съединените щати. Американски компании като Chevron и ExxonMobil са инвестирали милиарди в енергийния сектор на страната. Размириците там се добавят към напрежението по границата между Русия и Украйна, където Москва е събрала до 100 000 войници.

Държавният секретар Антони Блинкен разговаря в четвъртък с казахстанския външен министър Мухтар Тилеуберди. Блинкен "потвърди пълната подкрепа на Съединените щати за конституционните институции на Казахстан и свободата на медиите и се застъпи за мирно, зачитащо правата разрешаване на кризата“, според информацията от Държавния департамент.

Блинкен отделно туитира, че е имал "продуктивен разговор“ с Тилеуберди и че и двамата са "отдадени да подкрепят конституционните институции на Казахстан и мирното и дипломатическо разрешаване на споровете“.

Превод и редакция: Иван Христов