Вашингтон и неговите съюзници все още не са успели окончателно да се споразумеят по въпроси, свързани с обучението на украински пилоти за използване на американски изтребители-бомбардировачи F-16, поради което се забавя предаването на самолети за Киев, съобщава изданието Politico.

Редакцията цитира американски официални лица, според които "западните партньори все още не са постигнали споразумения относно план за обучение на украински пилоти да управляват обещаните изтребители“. Въпреки че Дания и Нидерландия ръководят коалиция от 11 държави в подкрепа на обучението на пилотите на ВСУ, досега нито една държава не се е ангажирала публично да предостави самолети за програмата, се подчертава в статията.

Според Politico страните ще трябва да решат къде точно ще се обучават украинските пилоти. Една от възможностите е те да бъдат обучени в американския град Тусон, Аризона. Според източниците на изданието "тази идея не е получила особено развитие".

Друг план включва изпращане на американски военни пилоти в Европа, които да обучават украинци "някъде извън страната“. Двама американски служители разкриват, че нито един от вариантите не е изключен, но все още не е взето окончателно решение. "Работим с партньори и съюзници, за да определим най-практичния начин за изпълнение на този план“, обяснява един от събеседниците на редакцията.

Изданието уточнява, че "коалицията вече е предприела редица стъпки, за да започне подготовката". Според един източник, "компанията Draken International е започнала да набира пенсионирани военни пилоти, за да обучават украинци". Очаква се обучението да се проведе в строящ се обект в Румъния. Друг "център за обучение“ вероятно ще бъде създаден в Дания.

Статията цитира коментар на заместник-прессекретаря на Пентагона Сабрина Сингх. По думите й европейските съюзници на САЩ се надяват да започнат подготовката през лятото, най-вероятно в Европа. Тя също така отбеляза, че властите на Обединеното кралство възнамеряват да започнат основно летателно и езиково обучение за украинските пилоти след няколко седмици. "Що се отнася до доставки на самолети или допълнителни срокове, нямам какво да ви кажа днес“, добави Сингх.

Както подчертава изданието, "подготовката за използване на F-16 не може да започне, докато Държавният департамент на САЩ официално не одобри предаването на свързани учебни материали, включително инструкции за експлоатация и летателни тренажори“. Досега това разрешение, изисквано от разпоредбите за износ, не е дадено.

Според американските власти изтребителите ще бъдат предадени на Украйна не по-рано от пролетта, се казва в статията. Един от американските служители обясни, че "може би до края на годината някои пилоти ще извършат тренировъчни полети“, но според него украинската страна едва ли ще започне да използва F-16 преди пролетта на 2024 година.

По-рано Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, заяви, че САЩ възнамеряват да прехвърлят изтребители F-16 на Украйна до края на 2023 година. Той също така подчерта, че самолетите няма да променят хода на военните действия.