Руското външно министерство съобщи, че германската медия Deutsche Welle няма да излъчва повече в Русия, пише европейската редакция на Politico.

Този ход идва като отмъщение за решението на Германия в сряда да забрани немскоезичния канал на подкрепяния от Кремъл телевизионен оператор RT заради спор за лиценз.

Дойче веле съобщи, че акредитацията на журналистите му се отнема и офисите му ще трябва да бъдат затворени.

Москва заяви, че излъчването на рускоезичната програма на Дойче веле чрез сателит и всички други средства за предаване вече е забранено. Ще започне производство по регистрация на Дойче веле като "чуждестранна медия, изпълняваща функциите на чужд агент“. Медийният спор беше повдиган многократно, когато германският външен министър Аналена Бербок се срещна с руския си колега Сергей Лавров в Москва миналия месец.

Освен това Москва заяви, че ще създаде списък "на представители на държавни и обществени структури на Германия, участващи в ограничаване на излъчването на RT DE и по друг начин оказване на натиск върху руския медиен оператор, на които ще бъде забранено да влизат на територията на Руската федерация“.

Даниел Каспари, ръководител на германската делегация на ЕНП в Европейския парламент, разкритикува хода на Кремъл и каза, че руският президент Владимир Путин "показва истинското си лице все повече и повече“.

"Путин не може да се примири: по добра причина лицензът на RT Deutschland е отнет в Германия и той затваря, като безплатен независим оператор“, каза Каспари.

Превод и редакция: Иван Христов