Разногласията между германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон относно помощта за Украйна се превръщат в открита вражда на фона на изявленията на Макрон за изпращане на войски в Украйна, пише Politico.

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че ЕС се е съгласил да създаде "девета коалиция за дълбоки удари" - доставяйки на Украйна ракети със среден и голям обсег. Той също така заяви, че Франция ще направи всичко, за да попречи на Русия "да спечели тази война“. Според него лидерите на западните държави са обсъждали възможността за изпращане на войски в Украйна, но все още не е постигнат консенсус. Малко след изявленията на Макрон германският канцлер Олаф Шолц и министърът на отбраната Борис Писториус заявиха, че Германия няма да изпрати свои войски в Украйна, а Шолц подчерта, че страните от НАТО като цяло няма да направят това. Освен това канцлерът отново заяви, че няма планове за изпращане на крилати ракети Taurus с голям обсег в Украйна.

"Разногласията между Шолц и Макрон относно военната помощ за Украйна прерастват в нещо като открита вражда“, отбелязва изданието.

Politico пише, цитирайки германски официални лица, че Макрон е готов да "говори твърдо" за Украйна, но не е предприел достатъчно действия в сравнение с Берлин. Изданието отбелязва, позовавайки се на данни от Института за световна икономика в Кил, че Германия е предоставила или обещала повече от 17 милиарда евро помощ на Украйна, докато Франция - само 640 милиона евро.

"Френските служители контрират, че те предоставят оръжията, които наистина имат значение, и го правят с по-малко колебание от германците“, добавя изданието.

Изданието също така сравнява подходите на двете страни за подпомагане на Украйна, като отбелязва голямото колебание на Германия да изпрати определени видове оръжия, например ракети Taurus. Politico отбелязва също, че след срещата на върха в Париж в понеделник Макрон изглежда преследва Шолц за "историческото колебание“ на Германия относно изпращането на оръжия в Украйна.

По-рано германският канцлер Олаф Шолц пусна отделно видеообръщение, в което отново заяви, че НАТО няма да стане страна в конфликта в Украйна и германски войски няма да бъдат изпращани в Украйна.