Унгарският министър-председател Виктор Орбан редовно тласка ЕС към ръба на пропастта, но дипломатите изпадат в паника, че враждебността му към Украйна е на път окончателно да изхвърли блока през пропастта, пише европейската редакция на Politico.

Политическата криза е на път да "избухне" на срещата на върха в средата на декември, когато лидерите на ЕС трябва да вземат историческо решение за приемането на Украйна в клуба на 27-те държави и да сключат ключово бюджетно споразумение, което да осигури 50 млрд. евро за закъсалата военна икономика на Киев. Срещата трябва да даде знак на САЩ, че въпреки политическото разсейване във връзка с войната в Близкия изток, ЕС е напълно ангажиран с Украйна.

Изглежда, че тези надежди могат да бъдат осуетени от Орбан, човек който поддържа близки връзки с руския президент Владимир Путин и за когото се смята, че е подкопал демокрацията и върховенството на закона в Унгария. Той настоява целият политически и финансов процес да бъде замразен, докато лидерите не се съгласят с цялостно преразглеждане на подкрепата на ЕС за Киев.

Това създава огромни проблеми на лидерите на ЕС. Въпреки че Унгария представлява само 2 процента от населението на ЕС, Орбан може да държи блока като заложник, тъй като той трябва да действа единодушно по отношение на големите стратегически решения, а те едва ли са по-големи от започването на преговори за присъединяване с Украйна, пише европейската медия.

Всъщност Виктор Орбан е най-яростният противник на санкциите срещу Русия от анексирането на Крим от Путин през 2014 г. насам. Но този път е различно, твърдят дипломати и служители на ЕС.

"Насочваме се към сериозна криза", е заявил един от служителите на ЕС, на когото е предоставена анонимност, за да обсъди поверителните обсъждания. Друг високопоставен дипломат от ЕС е предупредил, че това може да се превърне в "един от най-трудните Европейски съвети".