Каталунското правителство изпрати писмо в сряда до повече от 5000 директори на училища в цяла Каталуния, като ги обезкуражава да увеличат броя на учебните часове по испански език, напук на решението на Върховния съд на Испания, пише европейската редакция на Politico<`/b>.

Писмото, изпратено от министъра на образованието на Каталуния Жозеп Гонсалес-Камбре, идва ден след като Върховният съд на Испания отхвърли жалбата на каталунското правителство срещу решение на Върховния съд на Каталуния, което задължава е образователните центрове в автономната област да преподават най-малко 25 процента от часовете на испански.

"Поне 25 процента от учебните часове на испански не са били гарантирани“, каза съдът, според испанската информационна агенция Europa Press.

Гонсалес-Камбре разкритикува решението на съда.

"Това е сериозна атака срещу основата на каталунското училище, извършена от отдалечен съд, който не е наясно с реалността на каталунските образователни центрове“, каза той на пресконференция във вторник. Той добави, че това е още една причина за създаване на независима Каталуния.

Превод и редакция: Иван Христов