Позицията за "задънена улица“ във войната, изложена от главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валери Залужни пред британското списание The Economist преди няколко дни, разпалва допълнително страстите сред съюзниците на Киев в момент, в който се вихри дебат за това дали страната да бъде подсилена с допълнителни оръжия, коментират в редакцията на изданието Politico.

"Зашеметяващото признание“ на Залужни отеква на Капитолийския хълм - където републиканците твърдят, че коментарите му са причина за нова порция призиви за преразглеждане на американската подкрепа за Киев толкова дълго, колкото е необходимо. И това може да направи позицията на Украйна в Конгреса още по-трудна.

Без внезапен тласък в технологичното превъзходство "най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив“ срещу Русия, подчерта Залужни в материала, публикуван в сряда вечерта. Войната е в задънена улица, призна той и пое вината за налагането на твърдението, че руският президент Владимир Путин ще промени курса, след като загуби приблизително 150 000 от войниците. "Във всяка друга държава такива жертви биха спрели войната“.

Сенатор Джош Хоули (РП), скептик относно допълнителната помощ за Киев, казва, че откровеността на Залужни е направила голяма дупка в политиката на администрацията спрямо Украйна. Тяхната идея, твърди Хоули, е, "че трябва да продължим да финансираме Украйна във всички аспекти, не само във военно отношение, че трябва да осигурим пари за техните пенсии и всичко останало, за да може ситуацията да остане безизходна“.

"Това естествено излиза въпросът: Каква точно е нашата крайна стратегия? Какъв е планът тук? Не мисля, че имат план“.

Оценката на Залужни е "в съответствие с това, с което сме информирани“, казва сенатор Бен Кардин (ДП), председател на комисията по външни отношения на Сената. "Имаше надежда, че ще бъдат постигнати повече печалби“, продължи той, изразявайки надежда, че Украйна може да задържи това, което е взела обратно от Русия с подкрепата на Америка. Украйна е напреднала само около 16 километра от началото на контранастъплението през лятото.

Сенатът вероятно ще одобри повече помощ за Украйна, част от искането на президента Джо Байдън за 106 милиарда долара, което включва също подкрепа за Израел и Тайван, както и повече ресурси за южната граница с Мексико.

Но председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън има по-скептични колеги, които да убеждава. Високопоставеният член на Камарата на представителите се обърна към републиканците в Сената с думите, че е за изпращането на повече оръжия в Украйна, но твърди, че може само да накара законодателите да одобрят тези доставки отделно от мярка, насочена към Израел.

Посланието на Залужни изглежда има за цел да повлияе на дебата в американския Конгрес. Генералът, подобно на украинския президент Володимир Зеленски, отчаяно се нуждае от по-модерни бойни самолети, дронове, ракети с по-голям обсег и артилерия, за да пробие руските линии.

"ВСУ се нуждаят от ключови военни способности и технологии, за да излязат от този вид война. Най-важна е въздушната мощ“, написа Залужний в отделен материал за The Economist. Русия, добавя той, "ще има превъзходство в оръжия, оборудване, ракети и боеприпаси за значително време“.

Киев е все по-нетърпелив да премине отвъд чакането на дарения и се стреми да започне да си партнира с отбранителната индустрия на САЩ и Европа, за да сключи споразумения за съвместно производство и да създава свои собствени оръжия. BAE Systems и германската Rheinmetall AG вече са подписали договори, но производството не е започнало.

Сенатор Дж. Д. Ванс (РП), който открито призова за прекратяване на военната помощ за Киев, подчерта, че забележките на Залужни разкриват дълбоки пукнатини в ръководството на Украйна.

"Военните цели на Зеленски не са в съответствие с реалността и някои от вътрешния му кръг биват отблъскани“, заяви той пред репортери в Капитолия в четвъртък. "Това би завършило с това Русия да контролира част от украинската територия и да се постигне споразумение чрез преговори. Казвам го от година. Беше очевидно за всеки, който обърна внимание на реалностите на място“.

Аргументите на Ванс и Хоули все още са мнението на малцинството в Сената, където повечето сенатори от двете партии уверяват, че искат да продължат да помагат на Украйна да преодолее задънената улица. Но протестите намират по-голяма аудитория, особено след като вниманието на американците се насочва към подпомагане на Израел във войната му срещу ХАМАС.

"Естеството на войната в Украйна е, че тя ще бъде километър по километър“, казва сенатор Ричард Блументал (ДП), член на Сенатската комисия по въоръжените сили, който е посещавал Зеленски многократно. "САЩ трябва да продължат да подкрепят Украйна, защото това е жизненоважно за нашата национална сигурност, въпреки че няма да има гигантски пробив“.