Португалското правителство обяви затягане на ограниченията за COVID-19, които наред с други неща предвиждат по-строг граничен контрол. Съгласно новите правила всички, които пътуват до страната със самолет, ще трябва да показват отрицателен тест за коронавирус, независимо от това дали са ваксинирани, отбелязва европейската редакция на Politico.

"Въпреки успеха на ваксинацията… трябва да сме наясно, че навлизаме във фаза на висок риск, защото наблюдаваме голям ръст на пандемията в останалата част на Европа, а Португалия не е остров“, каза премиерът Антониу Коща, като допълни, че от 1 декември в страната отново ще е в сила извънредно положение.

Авиокомпаниите ще бъдат изправени пред глоба от 20 000 евро на пътник за неизпълнение на проверката за отрицателен тест, пояснява изданието.

Сертификатите за ваксинация ще бъдат задължителни за влизане в хотели, ресторанти, фитнес зали и културни събития; маските отново ще се изискват за закрити обществени места; посетителите на домове за грижи, болници, барове, танцови зали и големи спортни и културни събития ще трябва да показват отрицателни тестове.

За "седмица на ограничаването“, започваща от 2 януари, дистанционната работа ще бъде задължителна, баровете ще бъдат затворени и училищните ваканции ще бъдат удължени, за да се предотврати разпространението на вируса в сезона след празниците, заяви още Коща.

Тъй като над 87% от населението е ваксинирано, процентът на заразяване в Португалия е доста под този в страните в северната и източната част на Европа, които са най-тежко засегнати от сегашното възраждане на пандемията.

Превод и редакция: Тереза Герова