Полша обмисля дали може да прихваща руски ракети, които са на път да ударят украински градове, съобщиха от Варшава, докато западните съюзници увеличават доставките на средства за противовъздушна отбрана, за да защитят цивилното население и критичната енергийна инфраструктура, пише европейката редакция на Politico.

По време на реч пред Американския предприемачески институт в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон в петък полският външен министър Радослав Сикорски заяви, че предложението - първоначално отправено от Киев - се разглежда и е включено в споразумението за съвместна отбрана, подписано от двете страни.

"На този етап това е идея. Това, което се казва в нашето споразумение, е, че ще проучим тази идея", заявява Сикорски.

Той добавя, че Полша има право да сваля руски ракети, които рискуват да преминат на нейна територия, "предполагаме, по погрешка". Въпреки това, продължава външният министър, прихващането им едва след като са пресекли границата представлява "дилема", като се има предвид, че отломките могат да причинят щети сами по себе си.

"Украинците казват: "Моля ви, няма да имаме нищо против, направете го над нашето въздушно пространство, когато има непосредствена опасност те да преминат на полска територия. Според мен това е самозащита, но ние проучваме идеята", пояснява Сикорски.

Това бележи отклонение от предишните позиции на Варшава по въпроса. Владислав Косиняк-Камиш, заместник министър-председател и министър на отбраната на страната, заяви пред Полското радио по-рано тази седмица, че този ход ще изисква подпис от съюзниците от НАТО на фона на опасенията от потенциална ескалация.

"Ако НАТО не вземе такова решение, Полша няма да го вземе самостоятелно", заяви той.

През последните седмици Русия извърши поредица от удари срещу граждански обекти, като в понеделник при нападение срещу най-голямата детска болница в Украйна уби двама и рани 16 души.

ООН потвърди, че има "голяма вероятност" това да е резултат от "пряко попадение" на руска ракета, а не да е причинена от свалена ракета, както Москва е твърдяла в предишни подобни случаи. Международният наказателен съд е започнал разследване на потенциално военно престъпление, съобщи Киев в петък.

Украйна си осигури пакет от средства за противовъздушна отбрана, включително повече системи Patriot американско производство, като част от споразумението, обещано по време на срещата на върха на НАТО тази седмица. Експертите обаче твърдят, че доставката на набор от оборудване и ракети прехващачи трябва да бъде постоянно усилие, а не случайни еднократни сделки.

"Руснаците използват голямо разнообразие от различни методи на атака и за да ги победят, е необходима многопластова система за въздушна отбрана", е заявил пред Politico Филип Инграм, бивш полковник от британското военно разузнаване и специалист по планиране на НАТО.

"Някои от тях са с по-близък обсег на действие, други могат да поразяват по-далечни обекти и ракети, които могат да се справят както с бавно движещи се безпилотни летателни апарати, така и с такива, които са в състояние да преодолеят защитата, за да свалят балистични ракети и хиперзвукови ракети."

"Политиката на Запада на инкрементализъм не работи", е категоричен Джейд МакГлин, преподавател по военни науки в Кралския колеж в Лондон.