Виктор Орбан не е толкова изолиран на световната сцена, колкото биха искали съперниците му, пише Politico. Унгарският лидер успя да създаде коалиция от съмишленици, които споделяха стратегическата му цел, а новата крайнодясна евроскептична група "Патриоти за Европа“ под негово ръководство стана третият по големина блок в Европейския парламент – "изключително постижение“, признава изданието.

Създаването на "Патриоти за Европа“ показва, че Орбан има достатъчно съюзници в ЕС, които подкрепят създаването на "Европа на националните държави“. Това предполага, че крайнодесните групи в ЕС подкрепят тази визия повече от всякога и представляват "пряко предизвикателство“ за по-малко радикалния популизъм, воден от италианския премиер Джорджия Мелони, пише изданието.

Освен това политическите анализатори предупреждават, че броят на поддръжниците на Орбан само ще нараства с времето, тъй като няколко национални избори, планирани през следващите месеци и години, имат потенциала да доведат до появата на нови крайнодесни правителства. Така през септември предстоят избори в Австрия, където в момента води крайнодясната Австрийска партия на свободата, а през есента на следващата година в Чехия, където основен фаворит е националистическата партия "Действие на недоволните граждани“.

"Това развитие рискува да подкопае кохезията на ЕС в ключови области, най-вече бюджета на ЕС, разширяването на блока и външната политика – особено що се отнася до Украйна“, заключава Politico. Чрез уговорки и манипулации ЕС досега е намирал начини да заобиколи многократните вето на Орбан върху Украйна, "но по-голяма, по-решителна група от неохотни правителства ще бъде много по-трудно да се сдържи“.