След като първоначалният дебат относно пандемията отне повече от очакваното - поради известно недоволство от хода на Италия да изисква тестове за всички пътуващи от ЕС, както и лидерите, които изразиха индивидуалните си опасения относно пикове на случаите - вторият дебат за цените на енергията също се движи изключително бавно , каза източник на Politico - европейски дипломат, който желае да остане ненезован.

Всъщност енергийният дебат все още технически не е приключил. Вместо това председателят на Европейския съвет Шарл Мишел реши да го прекъсне и да премине към външнополитическа дискусия за Украйна и Беларус, докато неговите служители търсят енергиен компромис, който може да бъде представен на лидерите на по-късен етап, според официални лица. Надеждата е, че това ще помогне да се излезе от задънената улица. Ако не, "нощта може да е дълга“.

Една добра новина е, че лидерите вече подписаха заключенията относно управлението на кризи и устойчивостта за рекордно кратко време, каза друг дипломат. Тези заключения все още не са публикувани официално.

Превод и редакция: Юлиян Марков