Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи новия състав на Европейската комисия. А за руския президент Владимир Путин новите лица са лоша новина, пише европейската редакция на Politico.

"Ако Москва имаше нужда от напомняне, че Брюксел все още подкрепя Киев, днес го получи. Урсула фон дер Лайен беше силен защитник на подкрепата на Украйна във войната й срещу Русия и това се отразява в нейния пъзел за втори мандат. Двама кандидати от балтийските страни получават ключови портфейли в отношенията с Русия, освен естонката Кай Калас, която ще ръководи външната политика на ЕС, литовецът Андрюс Кубилюс ще отговаря за новосъздадения ресор за отбрана“, пише изданието.

Отбелязва се, че Кубилиус ще докладва на финландския комисар, изпълнителен вицепрезидент по технологиите, суверенитета, сигурността и демокрацията Хени Виркунен. А Хелзинки е един от най-острите критици на Русия в Европа.

Следващите пет години ще бъдат ключови за подготовката на разширяването на блока, което ще включва Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани, отбелязва Politico.

"Следователно портфолиото за разширяване е разделено на две, така че единият комисар да може да се съсредоточи основно върху разширяването, а другият върху интересите на Европа в Средиземноморието, а именно икономическото развитие и контрола на миграцията. За разширяването ще отговаря комисарят от Словения Марта Кос“, се казва в материала.