Германският канцлер Олаф Шолц и китайският президент Си Дзинпин обещаха да задълбочат икономическите отношения в първия телефонен разговор помежду си във вторник, а в съобщенията от двете страни не се споменават правата на човека или ситуацията в Хонконг, пише европейската редакция на Politico.

В изказвания, които изглежда отразяват позицията на неговата предшественица Ангела Меркел, новият германски лидер каза на Си, че германско-китайските отношения трябва да се развиват "в духа на взаимно уважение и взаимно доверие“, се казва в съобщението за разговора от Пекин, цитирано от "Синхуа“.

Шолц е заявил още, че се надява спряната инвестиционна сделка между ЕС и Китай "да влезе в сила възможно най-скоро“.

Както пише Politico, забележката може да противоречи на коалиционното споразумение, което Социалдемократическата партия на Шолц сключи с две други партии, за да състави настоящото му правителство. В това споразумение се казва, че инвестиционното споразумение с Китай — изготване по настояване на Меркел — не може да бъде ратифицирано на този етап.

Инвестиционната сделка беше сключена в края на миналата година, но процесът на нейната ратификация беше спрян поради опасения за правата на човека и отговора на Китай към тях: След като миналата година страните от ЕС санкционираха четирима китайски служители, участващи в предполагаемото масово интерниране на уйгури в региона Синдзян, Пекин санкционира европейски депутати, служители на ЕК и някои журналисти – реакция, която накара Европейския парламент да постави на пауза сделката, докато Китай не отмени санкциите.

Съобщението за разговора от Берлин е по-малко конкретно, отбелязва изданието. В него се казва, че лидерите "обсъдиха, наред с други неща, задълбочаването на двустранното партньорство и икономическите отношения, развитието на отношенията между ЕС и Китай и международните въпроси“. Канцеларията на Шолц не отговори на искане за коментар дали китайското съобщение правилно представя неговите забележки относно сделката между ЕС и Китай.

Както обръща внимание Politico, нито едно от показанията не споменава каквато и да е дискусия относно положението с човешките права в Китай или изборите в неделя в Хонконг, които върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел определи в понеделник като "нарушение на демократичните принципи и политическия плурализъм“. В германското коалиционно споразумение се казва, че новото правителство "ще се занимава открито с нарушенията на човешките права в Китай, особено в Синдзян“.

Според китайското съобщение, Шолц е казал, че ще се постаре да "организира нов кръг германско-китайски правителствени консултации, да засили практическото сътрудничество в областта на чистата енергия, цифровата икономика и индустриите на услугите“.

Си Дзинпин, от своя страна, е казал, че се надява "Германия да продължи да играе положителна роля в стабилизирането на отношенията Китай-ЕС и да продължи да внася стабилност и положителна енергия в отношенията Китай-ЕС“, се отбелязва в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов