И без това сложният изборен пейзаж в Испания стана много по-сложен след преброяването на бюлетините от чужбина, пише европейската редакция на Politico.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

В събота преброяването на 233 688 бюлетини, депозирани от испанци, живеещи в чужбина, които се преброяват пет дни след провеждането на личното гласуване, доведе до преразпределение на местата в испанския парламент. В резултат на това социалистическата работническа партия (ИСРП) на премиера Педро Санчес загуби едно от местата в Мадрид, което сега ще отиде при дясноцентристката "Народна партия".

Сега Народната партия трябва да има 137 депутати в следващия мандат, заедно с 33-те депутати от крайнодясната партия Vox и единствения депутат, принадлежащ към Наварски народен съюз (UPN), десният блок е настроен да контролира най-малко 171 места, същия брой места като Санчес и неговите предпочитани партньори.

Ако коалицията на Канарските острови преразгледа заявената си позиция, която е против подкрепата на всяко правителство, включващо Vox, консервативният блок може да добави още едно място към своя списък.

Тези цифри не подобряват шансовете на лидера на консерваторите Алберто Нунес Фейхоо да стане министър-председател. Дори с допълнително място под контрола на Народната партия, той все още няма достатъчно подкрепа, за да преодолее решаващото обикновено мнозинство, което кандидатът трябва да спечели в парламента, за да състави правителство.

Но с техническото равенство, създадено от преразпределението на местата, и без това тесният път на премиера Санчес към победата стана много по-несигурен, което прави възможността за нови избори в Испания по-вероятна.

Преди загубата на мястото в Мадрид, възможностите на Санчес да остане начело на правителството на Испания включваха убеждаване на някои партии в парламента да подкрепят ляво коалиционно правителство, съставено от неговата Социалистическа партия и лявата група Sumar. Коалицията на тези партии и 153-мата депутати от социалистите и от Sumar щяха да позволят на Санчес да разчита на 172 положителни гласа, малко повече от 170-те, които десният блок се очакваше да контролира. Докато убеждаваше каталунската партия "Жунтс" да се въздържа, Санчес щеше да има повече "за“, отколкото "против“, и щеше да може да състави ново правителство.

Но сега, със само 171 гласа в своя подкрепа, левият блок ще се изправи срещу поне равен брой депутати, способни да отхвърлят кандидатурата на Санчес за министър-председател на Испания. Вече не е достатъчно да убеди "Жунтс" да се въздържи, Санчес ще има нужда от един или потенциално двама от депутатите на каталунската партия, за да гласуват в негова полза.

Труден за оформяне кръг

Ако да убеди "Жунтс" да се въздържи вече е малко вероятно, да накара партията да подкрепи кандидата на социалистите, изглежда почти немислимо в момента.

От 2017 г. основателят на партията, бившият президент на Каталуния Карлес Пучдемон, е преследван от съдебната система на Испания за ролята му в референдума за независимост на Каталуния. Като член на Европейския парламент Пучдемон успя да избегне усилията на Мадрид да го екстрадира от Белгия, където живее в самоналожено изгнание. Но през юни върховен съд на ЕС го лиши от имунитета му и само преди дни испанските прокурори поискаха да бъде издадена нова заповед за ареста му.

По-рано тази седмица от "Жунтс" са заявили, че ще преговаря със Санчес само ако той се съгласи да обяви обща амнистия за всички, участващи в референдума през 2017 г., и се ангажира да проведе гласуване за независимост на Каталуния.

"Партията, която се нуждае от нашата подкрепа, ще трябва да положи усилия“, е коментирала действащият депутат от "Жунтс" Мириам Ногерас. "Тези преговори трябва да се водят от една нация към друга... Нещата няма да бъдат такива, каквито винаги са били.“

Вицепремиерът на Испания Мария Хесус Монтеро побърза да отхвърли и двете искания, като заяви, че Социалистическата партия може да преговаря само "в границите на законността, определени в испанската конституция“.

Провеждането на нови национални избори почти със сигурност ще навреди на сепаратистките партии. С изключение на баската група EH Bildu, всички те загубиха места на гласуването миналата седмица и е вероятно да загубят още повече подкрепа, ако принудят избирателите да се върнат до урните през декември или януари.

На 29 юли Ракел Санс, говорител на партията Републиканска левица на Каталуния, призна, че нейната група е започнала да води дискретни преговори с "Жунтс" с цел изковаване на "стратегическо единство“ сред каталунските сепаратисти и избягване на повторни избори, които "не са в интерес на обществеността."

Връзката между двата блока може да позволи на консервативния лидер Фейхоо да притисне испанския крал Фелипе VI да го посочи като свой кандидат за следващия министър-председател, когато парламентът бъде свикан отново следващия месец.

Въпреки че няма шанс Фейхоо да успее да спечели необходимата подкрепа от колегите си депутати, неуспешна кандидатура в парламента ще му позволи за момент да успокои недоволните в редиците си, които го призоваваха да се оттегли след инцидента миналата неделя резултат, при който Народната партия спечели най-много гласове на изборите, но не успя да осигури необходимите места за съставяне на правителство.

Все още има възможност достатъчно партийни лидери да заявят на краля, че подкрепят кандидатурата на Санчес и че той има шанс да състави коалиционно правителство. 

Независимо дали кандидатът е Фейхоо или Санчес, в момента, в който единият от тях се провали с първото си гласуване, ще започне отброяването на двумесечен срок, в края на който испанската конституция диктува, че кралят трябва да разпусне парламента и да свика нови избори. Това ново гласуване трябва да се проведе 54 дни след приключването на законодателния орган, така че ако не бъде постигнато споразумение през следващите месеци, испанците ще отидат отново до урните в края на тази година или, по-вероятно, в началото на 2024 г.