Обещанието на бившия президент Доналд Тръмп да превърне САЩ в "криптостолица на планетата" и да приложи благоприятни за индустрията политики може да има нов бенефициент: собственото му семейство, пише американската редакция на Politico.

Най-големите синове на Тръмп се подготвят да стартират ново начинание в областта на криптовалутите, наречено World Liberty Financial, което вече получава голям тласък от баща им в социалните медии. Според правителствени етични наблюдатели проектът може да създаде конфликт на интереси, ако Тръмп се върне в Белия дом през следващата година.

През последните месеци Тръмп обеща да въведе редица политики в подкрепа на криптовалутите в опит да спечели гласове - и пари за кампанията - от ентусиастите на цифровите активи. Сега той вплита тези увертюри в представянето на предстоящия стартъп на синовете си.

Въпреки че подробностите за крипто начинанието на Ерик Тръмп и Доналд Тръмп-младши все още не са обявени, то може да се възползва от подхода на втората администрация на Тръмп за подкрепа на индустрията.

"Да обещаеш благоприятни за крипто политики и семейството ти да се занимава със същия бизнес, според мен е конфликт на интереси 101 процента", смята Ишан Мехта, директор за медиите и демокрацията в Common Cause, организация с нестопанска цел, която се застъпва за прозрачност на администрацията.

Криптовалутите са последният етичен проблем, който възниква около бизнеса на семейство Тръмп, който бе обект на интензивен контрол по време на първото му управление, след като той реши да не се освобождава от дяловете си в тях. В допълнение към криптовалутите Тръмп е изправен и пред нови въпроси за това какво ще направи с дела си в компанията майка на социалната медийна услуга Truth Social.

Все още не е ясно как ще изглежда начинанието на синовете на Тръмп в сферата на криптовалутите. От седмици те се шегуват с плановете си да го стартират, като отчасти го позиционират като алтернатива на използването на големите банки.

Тази седмица Тръмп промотира World Liberty на X с аудиозапис от речта си на криптоконференция през юли, където изложи планове, благоприятстващи индустрията, и обеща да сложи край на "репресиите на администрацията на Байдън-Харис срещу криптовалутите".

За първи път той разкри своите намерения - след като преди това осмиваше цифровата валута - на събитие в Мар-а-Лаго през май с поддръжници, които си купиха негови дигитални карти за търговия, свързани с криптовалути.

Синовете на Тръмп поеха контрола върху бизнеса на баща си - Trump Organization, след като той стана президент през 2017 г., но той запази собствеността си върху компанията. Тогава той се зарече, че по време на мандата си няма да сключва "нови сделки". Не е ясно дали криптостартъпът ще бъде стартиран като част от Trump Organization или като отделна структура.