Кевин Маккарти обмисля да подаде оставка от Камарата на представителите преди края на мандата си. Това са съобщили за американската редакция на  Politico двама души, запознати с въпроса.

Сваленият от поста бивш председател на Камарата на представителите е дал ясно да се разбере, че планира да остане поне до изборите за председател, които започват следващата седмица, преди да прекрати мандата си в Камарата, са съобщили източниците на изданието, за да помогне на партията да се стабилизира след сътресенията.

В кратък разговор с репортери след публикуването на статията на Politico Маккарти е заявил, че планира да се кандидатира за преизбиране, не е обмислял да подаде оставка и ще остане на работа: "Все още съм тук и си довършвам работата".

"Не, няма да подавам оставка. Оставам, така че не се притеснявайте", е коментирал Маккарти. "Ще запазим мнозинството, ще помагам на хората, които ми имат доверие тук."

Камарата на представителите на САЩ освободи председателя Кевин Маккарти. Решението е подкрепено от 216 души, включително 8 републиканци и 208 демократи, 210 републиканци гласуваха "против".

Позицията на председател на Камарата на представителите в момента е вакантна. Републиканецът Патрик Макхенри ще служи като временен говорител.

Politico по-рано съобщи, че Тръмп може да заеме поста на Маккарти, но Тръмп подкрепи кандидатурата на Джим Джордан за следващ председател на Камарата на представителите.