Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън възприема изтеглянето на част от израелските войски от Ивицата Газа като знак, че властите на еврейската държава се вслушват в съветите на Вашингтон и преминават към операции с по-ниска интензивност, отбелязва изданието Politico, като цитира трима американски служители.

Говорейки при условие за анонимност, източниците на изданието споделят, че американските служители "въздъхват с облекчение“ след новината за изтеглянето на пет бойни бригади от Ивицата Газа. Вашингтон вижда този ход като сигнал, че Израел започва да се отдалечава от широкомащабни бомбардировки в полза на повече прецизни удари, нещо, за което САЩ отдавна призовават.

"Това, което виждаме сега, е началото на преход“, обяснява един от източниците. Вторият събеседник пояснява, че въпреки че в Белият дом приветстват тези промени, те биха искали да бяха започнали много по-рано, предвид нарастващия брой жертви сред цивилното население на анклава и широкото недоволство в света от позицията на Байдън по отношение на конфликта в региона.

Израел подчертава, че боевете ще продължат и през 2024 година. Поради тази прични Това американските служители са скептични, че промените ще се случат бързо.

Източник на Politico посочва ликвидирането на палестинския член на ръководството на ХАМАС Салех ал Арури при нападение с дрон в предградие на Бейрут в Ливан като още един знак, че Израел е готов да премине към по-прецизни операции. В същото време, както отбелязва Politico, има опасения, че атаката може да предизвика отговор от страна на "Хизбула“, която досега се въздържа от влизане във войната.