"Координацията се ръководи от предпазливост“, е казал италианският премиер Марио Драги пред колегите си лидери от ЕС, според служител на ЕС, защитавайки внезапното решение на страната си тази седмица да изисква PCR тестове за всички пътуващи от ЕС, цитира думите му европейската редакция на Politico

Когато лидерите на ЕС се събраха на последния Европейски съвет за годината, мнозина изразиха разочарование от хода на Италия, опасявайки се, че той ще наруши свободата на движение в рамките на блока. Дипломати също се оплакаха частно, че са били изненадани и че Рим не се е координирал с партньорите си от ЕС.

В изказванията си при закрити врати Драги е посочил бързото разпространение на варианта "Омикрон“ като водеща причина за това решение.

"Вариантът "Омикрон“ е по-малко разпространен в Италия и е необходимо да се запази това предимството, за да се защити здравната система“, каза той.

Представители на ЕС настояваха Драги да се обоснове на срещата. "Очаквам Драги да ни даде някои обяснения“, каза един дипломат от ЕС в сряда.

В четвъртък Драги се опита да даде това обяснение.

Той припомни 135 000 души са починали в Италия от Covid-19, както и за засегнатата от пандемията икономика на страната - БВП е спаднал с 9 процента през 2020 г.

Сега обаче страната има шанс да преодолее това последно тревожно развитие, твърди той. Повече от 85 процента от италианците над 12 години са напълно ваксинирани, като 20 процента са получили допълнителна ваксина. И времето е кратко, за да се предотврати голяма инфилтрация на щама "Омикрон“

"Трябва да запазим това предимство, за да защитим нашата национална здравна система“, каза той, според служител на ЕС. "Това е причината за решението тези, които влизат в Италия, да представят отрицателни тестове. Координацията на ниво ЕС трябва да се ръководи от принципа на максимална предпазливост."

Превод и редакция: Юлиян Марков