Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде новият председател на Мюнхенската конференция по сигурността, като ще поеме тази роля след февруарското издание на елитния отбранителен конклав, пише европейската редакция на Politico, като се позовава на човек, запознат с въпроса.

Кристоф Хойсген, който пое ръководната роля едва през 2022 г., ще се оттегли от поста си на председател, а бившият дългогодишен председател Волфганг Ишингер ще остане председател на Съвета на фондацията на Мюнхенската конференция по сигурността.

Служител на НАТО е заявил пред The National News: "Не коментираме слухове. Г-н Столтенберг е изцяло съсредоточен върху приключването на мандата си като генерален секретар на НАТО."

Бившият министър-председател на Норвегия ще се оттегли от поста генерален секретар на НАТО следващия месец след десетгодишен мандат, който беше удължен два пъти след нахлуването на Русия в Украйна. Той ще бъде наследен от бившия нидерландски министър-председател Марк Рюте.

Влиятелната среща на върха в Мюнхен се посещава от президенти, крале и генерали и се счита за еквивалент на Световния икономически форум в Давос в областта на отбраната и сигурността. Нейният настоящ председател е Кристоф Хойсген, външнополитически съветник на бившия германски канцлер Ангела Меркел.

Срещата на върха през февруари миналата година бе помрачена от войната в Близкия изток, но обсъжданията за прекратяване на огъня в кулоарите не доведоха до пробив. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви пред делегатите, че ситуацията в Газа е "ужасяващо обвинение за безизходицата в глобалните отношения".

Руският президент Владимир Путин, който бе изключен от последните срещи на върха, произнесе една от най-запомнящите си речи в Мюнхен през 2007 г., като атакува "монопола на САЩ върху световната власт", което предвещава влошаване на отношенията между Москва и Запада.