Германия ще изпрати до 350 допълнителни войника в Литва в опит да покаже на съюзниците от НАТО, че Берлин е надежден партньор на фона на критиките, че е бил твърде плах в справянето с Русия по повод кризата в Украйна, пише европейската редакция на Politico.

"Информирахме парламента преди няколко минути, че ще укрепим бойната група в Литва“, каза министърът на отбраната Кристин Ламбрехт, докато посещаваше бригада за обучение на танкове в Мюнстер, южно от Хамбург, в понеделник следобед.

"Подкреплението ще включва до 350 войници, които могат да бъдат в движение в рамките на няколко дни“, каза Ламбрехт, добавяйки, че е имала "интензивни дискусии“ по въпроса с литовския си колега, както и с канцлера Олаф Шолц.

Шолц, който беше във Вашингтон в понеделник за разговори с американския президент Джо Байдън, се превърна в обект на обстрел от американски политици и служители в други страни от НАТО, които се оплакваха от липсата на решителни действия от страна на Германия, за да покаже подкрепа за Украйна, докато Русия трупа войски, оръжия и техника на границата на страната.

"Ние засилваме приноса си към източния фланг на НАТО и изпращаме много ясен сигнал за единство към нашите съюзници“, каза Ламбрехт в очевидни усилия да разсее съмненията относно ангажимента на Германия. "Може да се разчита на нас и ние показваме това с това укрепване на бойната група“, добави тя.

Междувременно, по време на пътуване до Киев в понеделник, германският външен министър Аналена Бербок настоя, че Берлин е на страната на Украйна въпреки продължаващия й отказ да снабдява я снабдява с оръжие.

Говорейки на пресконференция заедно с украинския си колега Дмитро Кулеба, Бербок каза, че "топката е в полето на Москва и от тях зависи да поправят тази ситуация“, добавяйки, че Германия "се застъпва за териториалната цялост и суверенитета на Украйна без никакви ако и но“.

По-късно Бербок подчерта, че Берлин също е решен да наложи икономически санкции в случай на руска агресия, въпреки че те биха били особено болезнени за германската икономика.

"Да, ние самите сме готови да платим висока икономическа цена за това, защото това е въпрос на сигурността на Украйна“, каза тя.

През последните дни бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, приятел на Путин с тесни икономически връзки с Кремъл, предизвика възмущение в Германия и извън нея, като обвини Украйна в "дрънкане на сабя“ само дни преди да бъде номиниран за член на борда на Руската газова компания Газпром.

Запитан по въпроса, украинецът Кулеба каза, че изказванията на бившия канцлер не заслужават много внимание. "Да коментираш г-н Шрьодер е същото като да коментираш говорителя на Владимир Путин“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов