Народното събрание на Франция в четвъртък прие резолюция, с която обявява официално отношението на Пекин към уйгурското-мюсюлманско малцинство в Синдзян за "геноцид“. С това депутатите са подкопали политическите замисли на президента Еманюел Макрон, който ще присъства на откриването на зимните Олимпийски игри в Пекин след две седмици, пише европейската редакция на Politico.

Резолюцията Юофициално признава насилието, извършено от властите на Китайската народна република срещу уйгурите, като престъпление срещу човечеството и геноцид“ и призовава правителството да направи същото и да предприеме действия, за да спре насилието.

Само един депутат гласува против: Буон Тан, член на партията "Република напред!“ на Макрон и председател на групата за приятелство Франция-Китай в парламента.

Позицията на Макрон спрямо Китай беше под светлината на прожекторите през последните дни с наближаването на Олимпийските игри в Пекин. Докато няколко държави - включително САЩ, Обединеното кралство, Белгия и Литва - бойкотират събитието, Франция е сред страните, които ще изпратят свои представители в Пекин.

Министърът на търговията на Франция Франк Ристер също осъди нарушаването на човешките права в Китай, но каза, че само международните организации трябва да определят дали има "геноцид“.

"Не е работа на правителството да изразява мнение относно правната квалификация на ситуацията“, каза той пред депутатите в четвъртък, като настоя, че Франция "систематично“ е изразявала загриженост относно принудителния труд и нарушенията на правата на човека в Китай в дипломатически разговори с китайски длъжностни лица.

В изявление китайското посолство във Франция "изрази дълбоката си загриженост“, че резолюцията "ще навреди сериозно на отношенията между Китай и Франция и доверието и имиджа на Франция в очите на китайците“. В него се добавя, че "френската страна е напълно наясно с абсурдността и вредността на тази резолюция. Тя трябва да покаже съгласуваност между думи и дела и да предприеме конкретни действия, за да защити здравословното развитие на китайско-френските отношения“.

Подобни резолюции предизвикаха дебати в няколко парламента в ЕС и извън него.

Френските депутати се присъединяват към британските и нидерландските си колеги в официалното определяне на отношението на Китай към уйгурите като геноцид. Други страни, като Италия и Белгия, осъдиха политиката на Китай в Синдзян, но не стигнаха дотам, да я квалифицират като геноцид.

Призивът на френското правителство да се остави на международните организации да определят китайската политика като "геноцид“ е споделяна от италианското правителство, което проведе подобен дебат миналата година.

Макрон също беше обект на критики за подкрепа си на инвестиционната сделка между ЕС и Китай – тема, която беше повдигната в сряда по време на речта на президента в Европейския парламент и отново в четвъртък по време на дебата във френския парламент.

Превод и редакция: Иван Христов