Фокусът на вниманието на Запада се измества от предоставянето на Украйна на нови оръжия към ремонт на вече доставените. Това съобщи вестник Politico в сряда, позовавайки се на източник в Пентагона.

Според него Западът, в стремежа си да увеличи военния потенциал на Киев, е изместил фокуса си върху ремонта и поддръжката на оръжията, доставени на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), тъй като смята, че конфликтът може да продължи месеци или дори години. Изданието припомня, че западните съюзници на Украйна многократно са изразявали опасения, че способността й да осигури работата на прехвърлената техника изостава много от това, което диктува ситуацията на бойното поле. Сега, в условията на контранастъпление и опити за изтласкване на руските войници, този проблем стана още по-остър, пише вестникът.

"Организираме ремонтни съоръжения в Европа, превеждаме ръководства за [обучение и ремонт], трябва да направим много повече заедно, така че [страните партньори] трябва да обърнат повече внимание на това“, заяви заместник-началникът на Пентагона по придобиване и поддръжка Уилям ЛаПланте пред Politico.

Отбелязва се, че Украйна отдавна се тревожи за състоянието на много оръжейни системи, прехвърлени ѝ от складовете на САЩ и съюзниците, тъй като някои от тях пристигат в състояние, изискващо ремонт. Освен това Украйна е принудена да изпрати оборудването си за ремонт в страни като Полша и Чехия, след което оръжията "тръгват на дълъг път обратно“, отбелязва Politico.

Контранастъплението се оказа трудно за въоръжените сили на Украйна и, наред с други неща, доведе до загуба на някои американски бойни машини на пехотата Bradley и повреди на германските танкове Leopard, припомня вестникът, като подчертава, че ако те могат да бъдат ремонтирани, това трябва да бъде основен приоритет. Ситуацията се усложнява от бюрокрацията и политическите реалности във всяка отделна страна, пише Politico, като припомня, че Берлин и Варшава все още не са решили да създадат център в Полша за ремонт и поддръжка на танковете Leopard, доставени на Украйна.