Близо дузина европейски страни, които обещаха да обучават украински пилоти, все още чакат САЩ официално да одобрят програмата, преди да може да започне обучението (на украински пилоти) на американски изтребители F-16, според американски и европейски служители, участващи в дискусиите, пише американската редакция на Politico.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Коалиция от 11 нации, водена от Дания и Нидерландия, официално се съгласи да обучава украинци да управляват F-16 и потенциално други изтребители на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва. Европейски служители са заявили, че се надяват да започнат програмата през август в Дания, а център за обучение ще бъде създаден и в Румъния.

Но обучението за F-16 всъщност не може да започне, докато Държавният департамент официално не подпише искането за прехвърляне на ръководства с инструкции, летателни симулатори и други материали, свързани с самолетите - а това все още не се е случило.

Въпреки че президентът Джо Байдън на САЩ обеща да даде зелена светлина на програмата, официалното искане "все още се разглежда“, е заявил подполковник Гарън Гарн, говорител на Пентагона, който е отклонил допълнителни въпроси към Държавния департамент. Говорител на Държавния департамент е отказал коментар.

В момента няма индикации, че САЩ в крайна сметка няма да дадат зелена светлина. Но исканията на европейците вече се подготвят от седмици. Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър е заявил пред репортери миналия месец, че Дания официално е поискала разрешение за провеждане на обучение за F-16. Министерството на отбраната обикновено също се съобразява с подобни искания, предоставяйки експертиза по въпроси, свързани със защитата на чувствителната технология.

Говорител на нидерландското министерство на отбраната не е коментирал искането до Пентагона, но е заявил, че "всяка стъпка, която предприемаме по отношение на обучението на F-16, го правим в тесни консултации с американците и други партньори“.

Не е необичайно да отнема толкова време решение за междуведомствения процес на САЩ и одобряване на трансфера на чувствителна оръжейна технология, особено за толкова напреднали въпроси като изтребителите.

Уилям Лаплант е заявил в интервю за POLITICO, че с всеки пакет за износ или обучение Пентагонът трябва да "се увери, че сме готови да започнем работа с техническите ръководства, които се превеждат и пакетите с технически данни и план за поддържане“, преди служителите да подпишат прехвърлянето, придобиването.

 

Подписването на пакета за обучение включва всичко това, заедно с план за обучение на персонала по поддръжката и наземните екипи.

Запитан за пакета за обучение на F-16, Лаплант е заявил, че за всяка сложна система, "трябва да сме сигурни, че разполагаме с експерти [налични на място], защото трябва да имаме експерти по поддръжката за тази система … така че те да могат да бъдат точно там за отдалеченото администриране", тъй като американски и НАТОвски съветници няма да бъдат на място с украинците.

"Уверяваме се, че всички тези неща са готови за работа“, добави той. "Както всяка друга система, която е разглеждана, F-16 ще бъде в тази категория, независимо какво е окончателното решение какво да се направи.“

Но висши украински служители са заявили, че имат спешна нужда от F-16, тъй като техните сили се борят да пробият укрепените руски линии.

Украинският президент Володимир Зеленски по-рано този месец, говорейки преди срещата на върха на НАТО, упрекна Запада за това, което той характеризира като забавяне в обучението на украински пилоти да летят на самолети.

"Имам същите въпроси като вас към нашите уважаеми партньори“, заяви Зеленски в отговор на въпрос кога ще бъдат доставени самолетите.

"Съгласихме се, натиснахме и имаме коалиция от държави, които са готови да започнат обучение на украински пилоти. [Но] няма график за тренировъчни мисии и те го забавят. Не знам защо го правят“, допълни той.

Партньорите се надяват да започнат обучението в Румъния, което се планира да се проведе съвместно с производителя на F-16 Lockheed Martin, през октомври, е заявил служител на Министерството на отбраната, който е поискал анонимност, за да обсъди чувствителните планове. Те се надяват да имат шест до девет украински пилоти в първия клас, който ще включва също румънски, български и словашки пилоти, е заявил служителят. Докато страните, обещаващи подкрепа за усилията, мълчат относно подробностите, норвежки служител на отбраната са заявили, че Осло е ангажирал два F-16 в програмата.

Правителствата на Румъния и Нидерландия се включиха в разговори в последната минута, преди срещата на НАТО в Литва, за да изгладят подробностите по международния план за обучение и да гарантират, че украинските пилоти са включени, според един човек, запознат с преговорите. Тези дискусии проправиха пътя за обявяването на коалицията F-16 по време на срещата на върха.

Но американските служители не отговарят със същата бързина. Висш служител на Пентагона, директор на операциите на Обединения щаб генерал-лейтенант Дъглас Симс, е заявил пред репортери, че ситуацията на фронтовата линия в Украйна в момента "не е идеална“ за използване на F-16.

"Руснаците все още притежават известен капацитет за противовъздушна отбрана. Имат въздушна способност. И броят F-16, който ще бъде осигурен, може да не е перфектен за това, което се случва в момента“, е разяснил Симс. "Тъй като бъдещето се променя, това със сигурност ще диктува как да се действа.“